Kako smanjiti proširene pore na licu, prema dermatolozima

by | maj 13, 2024
kako smanjiti proširene pore na licu

Miteseri, akne – sve su to posledice otvorenih pora na licu. Kako smanjiti proširene pore na licu, otkrivaju dermatolozi 

Nije iznenađujuće što pitanje „kako se prirodno osloboditi pora na licu“ ima preko 155 miliona pregleda na TikTok-u. Većina nas je bar jednom užasnuto gledala svoje pore u uveličavajućem ogledalu ili pokušavala da ih zamaskira prajmerom.

Nažalost, tužna istina je da se proširenih pora jednostavno ne možete rešiti. U suštini, ne bi ni trebalo da želite, jer pore igraju važnu ulogu u oslobađanju seruma i prirodnoj hidrataciju i ishrani kože. One pomažu da nam koža bude gipka i hidratizovana.

Shvatamo, slaba je to uteha ako vam pore izgledaju kao krateri, ako se stalno mučite sa mitiserima i ako prolazite kroz faze akni upravo zbog proširenih pora. Ali, postoji rešenje: pora se ne možemo osloboti, ali se proširene pore mogu smanjiti. Skorlujte i otkrijte kako.

Šta su to proširene pore?

Pore su u stvari mali otvori za naše folikule dlake.  Pore mogu imati jednu od dve funkcije: oslobađanje sebuma ili znoja. Dakle, da ponovimo: pore omogućavaju da ulje, znoj i sebum odu iz naših žlezda do površine naše kože,  a to je neophodno za zdravu kožu.

Prosečna odrasla osoba imati oko pet miliona pora na telu, od čega je oko 20.000 na licu. Veliku većinu njih ne možemo da vidimo. Ali, kada se ovi prirodni kanali prošire, e, to je trenutak kada ih vidimo i kada postaju estetski i kozmetički problem.

Šta uzrokuje velike, vidljive pore?

1.Genetika – nasledili ste ih. Vaša majka, baka ili tetka takođe se bore sa ovim problemom. Vrlo je verovatno da ste nasledili i problematičnu ili masnu kožu.

2. Prekomerna proizvodnja sebuma
Ako se ulje, toksini, prljavština i šminka skupljaju u porama, to ih može opteretiti i rastegnuti, čineći da naše pore izgledaju mnogo veće nego što jesu

3. Starenje kože i oštećenja od sunca
Smanjena elastičnost kože i gubitak kolagena čine kožu manje čvrstom, pore postaju šire

4. Toplo vreme
Kafa je toplije vreme koža koja okružuje pore takođe ima tendenciju da nabubri i proširi se – a znojenjem se proizvodi više sebuma, što opet doprinosi većim porama.

5. Vaša rutina nege kože
Nedovoljno kvalitetno čišćenje kože i okluzivna (ili pregusta) šminka takođe mogu doprineti proširenim porama

Greške koje doprinose da se pore još više vide

Dve stvari mogu učiniti da vaše proširene pore postanu još vidljivije: sunčeva svetlost i teška šminka. Zračenje sunca i dug boravak na jakom suncu (recimo, kada smo na moru) doprinosi znojenju, a to opet proširenju pora. Šminka takođe može učiniti da pore izgledaju veće nego što zapravo jesu, jer se puderi talože u njih i čine ih još većim.

Kako smanjiti proširene pore na licu?

Postoji nekoliko načina da svoje pore na licu stavite pod kontrolu. Evo koje od nih, kao najefikasnije, izdvaja dermatolog Nina Bal.

Efikasno čišćenje lica

Dvostruko čišćenje lica u okviru noćne rutine podrazumeva da prvo koristite ulje ili balzam za čišćenje kako biste razbili kremu za sunčanje i šminku na bazi ulja, nakon čega sledi gel za pranje lica kako biste uklonili ostatke prljavštine. Najbolje bi bilo da koristite sredstva za pranje lica sa salicilnom kiselinom. 

Redovno radite piling lica

Redovni piling će vam pomoći da uklonite mrtve ćelije kože i ostatke prljavštine koje vaše sredstvo za čišćenje ne može da ukloni. „Planirajte piling dva puta nedeljno kako biste uklonili masnoću, prljavštinu, sebum i mrtve ćelije“, kaže Nina. Naravno, kao i uvek, preporuka su sredstva sa AHA i BHA kiselinama. 

Svedite izlaganje suncu na minimum

„UV zračenje razgrađuje kolagen i elastin, što zauzvrat proširuje veličinu pora“, dodaje Nina, „pa je korišćenje SPF od 40+ svaki dan od vitalnog značaja.“

Investirajte u retinol

Retinol ključno čini tri stvari kako bi pomogao u čišćenju pora: pomaže da se minimizira proizvodnja ulja; ubrzava obnavljanje ćelija i stimuliše proizvodnju kolagena, što je važno ako su vam pore počele da se rastežu. Ako prvi put uvodite ovo sredstvo u svoju rutinu, pročitajte iskustvo naših urednica sa retinolom za lice. 

Maske za lice od gline

Maske od gline mogu pomoći da se apsorbuje višak ulja i privremeno zategne pore. Koristite je jednom u 10 dana.

Tretmani u salonu za smanjenje pora

Hemijski piling koji izvodi dermatolog može pružiti dublji piling i poboljšati teksturu kože; a tretmani mikroiglicama mogu stimulisati proizvodnju kolagena zbog čega pore izgledaju manje, Tu su i neki laserski tretmani kao što je frakciona laserska terapija ili IPL (intenzivna pulsirajuća svetlost) koji takođe mogu poboljšati teksturu i izgled proširenih pora.

Alona Siliehina/gettyimagesplus