Zašto treba jesti organsku hranu: 15 važnih razloga

by | februar 9, 2023
zašto treba jesti organsku hranu?

Jedno pitanje, a toliko tačnih odgovora: Zašto treba jesti organsku hranu?

Zdrava hrana je sve važnije pitanje i ljudima sve češće žele više informacija o tome odakle njihova hrana dolazi i kako je proizvedena. Postoje stotine razloga da izaberete sertifikovane organske proizvode u odnosu na konvencionalne proizvode, ali mi smo ovaj izbor suzili na 15 najvažnijih razloga zbog kojih treba da birate organsku hranu.

Zašto treba jesti organsku hranu?

1. Perzistentni pesticidi

Organska ishrana smanjuje količinu hemikalija u vašoj ishrani, odnosno upornih pesticida. Upotreba insekticida, fungicida, đubriva i sredstava za suzbijanje korova strogo se prati u organskoj proizvodnji hrane.

Organska poljoprivreda proizvodi zdravu hranu bez upotrebe toksičnih pesticida. Iako neki organski farmeri koriste pesticide, oni su prvenstveno izvedeni iz prirodnih supstanci. Ovi prirodni pesticidi moraju biti odobreni za organsku proizvodnju. Prirodni pesticidi koji su odobreni mogu se koristiti samo kada druge metode kontrole štetočina nisu uspešne.

2. GMO

Organska ishrana je najbolji način da se izbegne GMO hrana, sastojci i kontaminacija. Upotreba genetski modifikovanih organizama, ili GMO. zabranjena je u organskim proizvodima. To znači da organski farmer ne može da sadi GMO seme, organska krava ne može da jede GMO lucerku ili kukuruz, a proizvođač organske supe ne može da koristi GMO sastojke.

3. Veštačke boje, arome ili konzervansi

U organskoj hrani nisu dozvoljeni veštački konzervansi, boje ili ukusi. Manje od 40 sintetičkih supstanci može se koristiti u organskoj pakovanoj hrani, i to tek nakon što ih pregledaju nezavisni i državni stručnjaci. Nasuprot tome, hiljade hemikalija se mogu dodati konvencionalnoj pakovanoj hrani, uključujući konzervanse, ukuse i boje povezane sa zdravstvenim problemima.

4. Zdravlje zemljišta

Organska poljoprivreda stvara zdravo zemljište. Zdravo zemljište stvara zdravu hranu i zdravo okruženje. Zdravo zemljište je osnova za organsku poljoprivredu. Organski farmeri koriste prirodna organska đubriva i dopune zemljišta kao što su organska materija (stvari koje možete kompostirati), zelena đubriva (pokrivni usevi uzgajani posebno za poboljšanje zemljišta, na primer mahunarke) i životinjsko đubrivo (sa bezbednosnim ograničenjima) da bi očuvali zdravo zemljište. Kada se hrana uzgaja na zdravom tlu, usevi su sposobniji da se odupru bolestima, prežive sušu i tolerišu insekte.

5. Nutritivni sadržaj organske hrane

Organska hrana sadrži više vitamina, minerala, enzima i mikronutrijenata od konvencionalno uzgajane hrane. Sve je više dokaza koji dokumentuju kako poljoprivredne metode mogu uticati na nutritivni sadržaj hrane. Šestogodišnja studija otkrila je više antioksidativne aktivnosti i veći sadržaj flavonola u organskom luku u odnosu na konvencionalni. Desetogodišnja uporedna studija paradajza sprovedena 2008. godine na Univerzitetu Kalifornije, Dejvis, otkrila je da organski paradajz ima skoro duplo veću koncentraciju korisnog flavonoida poznatog kao kvercetin. Studija o mlečnim proizvodima iz 2019. pokazala je da su antibiotici otkriveni u 60% konvencionalnih uzoraka mleka, dok organski uzorci nisu sadržali antibiotike. Testiranjem mleka direktno sa polica prodavnica, istraživači su uspeli da otkriju šta tačno potrošači unose kada biraju konvencionalno ili organsko mleko.

6. Budućnost hrane

Jedite organski jer time ćete menjati i tržište hrane. Mnogo novca se okreće kroz tržište hrane i ako počnete da jedete organski, potražnja za time će rasti, pa će samim tim morati i ponuda. Samim tim težište tržišta će se prebaciti sa konvencionalne na organsku hranu.

7. Kanalizacioni mulj

Organska poljoprivreda nikada ne koristi mulj iz kanalizacije. Kanalizacijski mulj je proizvod prečišćavanja otpadnih voda i sadrži brojne poznate i nepoznate opasne materije – uključujući sve što se ispušta u kanalizacioni sistem. Kada se tretira, otpadni mulj se može primeniti na poljoprivredne useve kao đubrivo – što znači da se ova hemijska supa koja je često puna toksičnih jedinjenja, nanomaterijala, hormona i opasnih patogena primenjuje na samu hranu koju jedemo. Ali ne na organskoj hrani!

8. Zračenje

Organska hrana nikada nije ozračena. Ozračena hrana je izložena intenzivnom jonizujućem zračenju. Uz zračenje hrane, energija zračenja (elektroni, gama zraci ili rendgenski zraci) razbija hemijske veze i smanjuje broj mikroorganizama. Ipak, mnoge zabrinjava ovakav tretman jer se zračenje dovodi u vezu sa povećanjem šanse od razvoja kancera. Ozračena hrana ne ispunjava definiciju organske hrane.

9. Klimatske promene

Organska poljoprivreda podržava sekvestraciju ugljenika, što pomaže da se ublaži porast nivoa ugljen-dioksida u atmosferi. Primarna prednost organske ratarske i stočarske proizvodnje, u poređenju sa konvencionalnom poljoprivredom, jeste da je fokusirana na proizvodnju zasnovanu na zemljištu sa osnovnim principima održavanja ili poboljšanja kvaliteta zemljišta. Zdravo tlo se suprotstavlja klimatskim promenama izvlačeći ugljenik iz atmosfere. Ovo je slično načinu na koji domaći ekosistemi, uključujući prerije i šume, deluju kao ponori ugljenika u prirodi.

10. Štitimo pčele

Organske farme i usevi su pogodni za oprašivače i štite pčele, oprašivače i divlje životinje od toksičnih hemikalija. Naučna istraživanja sve više pokazuju da su upotreba toksičnih sintetičkih pesticida, uništavanje autohtonog staništa i smanjenje hranljive stočne hrane usled ekstenzivne upotrebe jednokratnih useva štetni za oprašivače. Brojne studije pregledane u ovom izveštaju su pokazale da prakse organske poljoprivrede ublažavaju mnoge pretnje medonosnim pčelama i da organske farme podržavaju znatno više oprašivača nego konvencionalne farme.

11. Poljoprivrednici

Organska poljoprivreda ne izlaže susedne zajednice i poljoprivrednike opasnim upornim pesticidima. Poljoprivredni radnici su izloženi velikom riziku od izlaganja poljoprivrednim pesticidima i štetnih uticaja na zdravlje koji mogu nastati kao rezultat.

Organski centar je 2018. objavio izveštaj koji detaljno opisuje uticaje konvencionalne upotrebe sintetičkih pesticida na zdravlje farmera i poljoprivrednika – i kako se organska materija može koristiti kao model za smanjenje izloženosti ovog važnog dela našeg društva.

12. Životna sredina

Podržite zdravu životnu sredinu za sve nas birajući organsku hranu. Praksa organske poljoprivrede rezultira brojnim prednostima za životnu sredinu.

Organska poljoprivreda obnavlja zdravlje tla i sprečava štetne hemikalije da uđu u naše zalihe vode. Voda i zemljište su dva izuzetno važna resursa neophodna za uzgoj hrane. Organski farmeri se ne oslanjaju na neobnovljiva đubriva na bazi ulja i pesticide kojima možda nemamo uvek pristup. Organska poljoprivreda rezultira većom biodiverzitetom. Organska poljoprivreda oslobađa manje emisije gasova staklene bašte.

13. Kontaminacija

Kontaminacija GMO je realnost, ali imate moć da odbacite GMO birajući organsku hranu. Nedavno, 2019. godine, farmeri u Francuskoj i Nemačkoj kopali su hiljade hektara polja uljane repice nakon što su u semenu koje je prodavao Bajer pronađeni tragovi genetski modifikovanih useva (GMO) zabranjenih za uzgoj. Centar za bezbednost hrane je dokumentovao još nekoliko epizoda u kojima su polen ili seme genetski modifikovanih useva kontaminirali konvencionalne useve, često uzrokujući povlačenje semena ili proizvoda i druge probleme za farmere i potrošače. Zabranjena je upotreba GMO u organskim proizvodima.

14. Voda

Odabir organskih proizvoda štiti potoke i jezera  od toksičnog oticanja koje proizvodi konvencionalna poljoprivreda. Mnogi nusproizvodi konvencionalne poljoprivrede ugrožavaju slivove i zagađuju vodu za piće. Oticanje sa farmi prenosi zemljište i inpute sa farme, poput đubriva i pesticida, u obližnje potoke i potoke. Višak azota i fosfora koji je isplivao u vodu izaziva prekomerni rast algi u kratkom vremenskom periodu (cvetanje algi). Prekomerni rast algi troši kiseonik i blokira sunčevu svetlost iz podvodnih biljaka. Nedostatak kiseonika onemogućava opstanak vodenog života, stvarajući mrtve zone. Najveća mrtva zona je u Meksičkom zalivu i javlja se svakog leta kao rezultat zagađenja hranljivim materijama sa farmi koje pijaju i teku niz reku Misisipi.

15. Rak

Unošenje organske hrane može smanjiti rizik od raka. Nova studija u JAMA Internal Medicine otkrila je da oni koji su jeli organsku hranu imaju manji ukupan rizik od razvoja raka.

RossiHelen/GettyImagesPlus