Slatka zimnica: Recept za slatko od dunja

by | oktobar 23, 2023
slatko od dunja

Slatko od dunja je tradicionalni slatki recept za zimnicu i jedna od omiljenih jesenjih poslastica. 

Slatko od dunja ima posebno mesto u srpskoj kuhinji. Tradicionalno, pravljenje ovog delikatesa predstavlja važan deo jesenje trpeze. Dunje se beru kada sazru, obično u oktobru, a zatim se pažljivo pripremaju i kuvaju sa šećerom i začinima. Ovo jelo često se vezuje za porodične okupljanja i proslave, a često se sprema kao poklon za goste. Slatko od dunja se tradicionalno služi uz čaj, kafu ili kao deo bogatog božićnog i novogodišnjeg stola.

Da li su dunje zdrave?

Dunje su bogate vlaknima, vitaminima (posebno vitaminom C) i mineralima kao što su kalijum i gvožđe. One takođe sadrže antioksidanse koji pomažu u zaštiti organizma od slobodnih radikala i podržavaju imunološki sistem. Makronutrijenti u dunjama uključuju ugljene hidrate, vlakna i malu količinu proteina. Dunje takođe sadrže mikronutriente kao što su vitamin K, folna kiselina i bakar. Konzumiranje dunja može pomoći u održavanju zdravog sistema varenja, podržavanju zdravlja srca i kože te doprinosi opštem dobrobiti organizma.

Recept za slatko od dunja

Sastojci:

dunje

šećera

voda

1 limun

Kako se određuju mere za slatko od dunja?

Najpre očistite dunje i izmerite ih – koliko su teške očišćene dunje, toliko ćete koristiti šećera. Vodu određujete takođe u odnosu na ovu količinu – na svakih 1/2 kg šećera dodajete 150 ml vode.

Kako se pravi slatko od dunja?

  1. Dobro operite dunje. Prokuvajte ih desetak minuta u vreloj vodi, a onda ih izvadite i prelijte hladnom vodom – sada su spremne da ih oljuštite i isečete. Dobro ih očistite od svake nečistoće
  2. Kada isečete dunje na male kocke, izmerite ih kako biste odredili količine vode i šećerea.
  3. Na ringli prokuvajte šećer i vodu da dobijete slatki sirup. Ubacite dunje u slatki sirup i kuvajte još petnaestak minuta. Nemojte mešati, nego protresite šerpu sa vremena na vreme da se voće ne zalepi.
  4. Dodajte limun sečen na kriške i kuvajte još desetak minuta dok sirup ne postane dovoljno gust, poput meda.
  5. U međuvremenu sterilišite tegle u rerni na 150 stepeni.
  6. Kada je slatko gotovo, odmah sipajte u tegle i zatvorite. Stavite u neki tamni ćošak i pokrijte ćebetom. Otkrijte ih kad se postepeno ohlade.

Prijatno!

minadezhda/istock/gettyimagesplus