Da li lepota dolazi iznutra: Koliko zaista pomažu suplementi za lepotu?

by | 17 avgusta, 2022
suplementi za lepotu

Suplementi za lepotu – sigurno ste već čuli za uticaj kolagena i brojnih drugih praškova i pilulica koja vam garantuju glatkiju kožu i čisto lice nakon što ih popijete. Da li lepota zaista dolazi iznutra?

Podstaknuti slavnim ličnostima i uticajnim osobama na društvenim medijima, ušli smo u eru popularnosti suplemenata za lepotu. Oni su svuda i polako postaju još jedan korak u našim rutinama lepote.

Ali dok stavljamo praškove u vodu i smutije ili pijemo tablete koje bi trebalo da nam daju najbolju kožu, podsvesno se svi pitamo istu stvar – da li će ovo zaista pomoći da postignem i blistav ten? Da li su suplementi zaista vredni truda (i novca!)? 

Šta su  suplementi  za lepotu?

Svi ovi puderi, tabletice imaju istu ulogu – oni su dopuna nutritijenata koje unosimo hranom. Dakle, oni nam vraćaju nivo hranljivih materija u organizmu na normalu ili na optimalni nivo, već zavisno od toga u koje svrhe ih koristimo. Ovo je korisno za sve naše organe, zar ne? E, pa –  koža je najveći ljudski organ.

Budući da je naš najveći organ, naša koža zavisi od mnogih faktora: genetika,  patogeni ili infekcije, hormoni koji pravilno funkcionišu… Ali i od hranljivih materija i vitamina, jer bez njih ne može normalno da radi i da se obnavlja.

Pošto živimo tempom života koji je sve samo ne u ravnoteži (loša ishrana, nedostatak sna, stres) našoj koži je potrebna pomoć. Osim pomada i tonika koje stavljamo na telo, pomoć joj je potrebna i iznutra i to u obliku dobre hrane bogate antioksidansima i vitaminima.

 

Zaštitite svoju kosu od morske soli i hlora!

 

Kako da znam da li mi trebaju suplementi za lepotu?

Naravno, osim ako vas lekar ne testira, nikada nećete znati da li vam zaista nedostaje neki vitamin. Ako želite da isprobate suplemente za lepotu, preporučujemo da razgovarate sa svojim lekarom pre nego što počnete da uzimate gomilu tableta. Jer – višak nekih vitamina izbacićete prosto mokrenjem i znojenjem. Drugi neki vitamini svoj višak akumulišu u jetri i izazivaju zdravstvene probleme. Dakle, razgovarajte sa svojim doktorom.

 

Kako da znam da li je suplement dobar?

Kao ni drugi proizvodi, ni svi suplementi na tržištu nisu istog kvaliteta. Zato dermatolozi tvrde da bi trebalo da birate renomirane brendove, sa odbrim recenzijama, sa licencom, potvrdom o naučnim istraživanjima koja dokazuju dejstvo i ispravnost…

 

Na koje sastojke treba obratiti pažnju

Dakle, da li postoje određeni sastojci koji su korisniji od drugih kada se nađu u suplementima za lepotu? Dermatolozi tvrde da nije pravi način da izaberete ili/ili, već je potreban i/i pristup. To znači da tražite kombinacija hranljivih sastojaka koji rade sinergistički kako bi podržali funkciju i strukturu kože,  smanjuju upale i bore se protiv simptoma koje vi inače smatrate problematičnim.

 

Kada će se pojaviti rezultati?

Prvo pravilo? Ne očekujte da će se vaša koža potpuno promeniti preko noći. Ovo je dugoročna obaveza, tako da morate biti dosledni. Generalno, trebalo bi da počnete da vidite razliku u izgledu vaše kože za oko četiri nedelje – međutim, važno je napomenuti da su svi različiti.

 

triocean/gettyimagesplus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.