Da li je sladoled zdrav? Evo šta se dešava kada jedemo ovu poslasticu svaki dan

by | 15 jula, 2022
Da li je sladoled zdrav

Da li je sladoled zdrav pitao se svako od nas, naročito tokom vrelih letnjih meseca. A evo i konačne presude.

Tokom letnjih vrućina, sladokusci najčešće biraju sladoled, kao letnje osveženje i zaslađenje. A iako sladoled spada u jednu od najmanje štetnih poslastica, koliko je bezbedno konzumirati ga svaki dan?

Da li je sladoled zdrav?

Koliko je konzumacija sladoleda na svakodnevnom nivou zdrava nisu se pitali samo obični ljudi, već i nutricionisti i brojni lekari. Upravo iz tog razloga sprovedena su i brojna ispitivanja na ovu temu. Zaključak je da sladoled, kao poslastica, ima i pozitivne i negativne strane. Evo o čemu se radi.

Izgradnja mišića

Šečer u sladoledu može da pomogne  u izgradnji mišića i da spreči razgradnju proteina, usled jakog skoka insulina. Nutricionisti kažu da je posebno korisno pojesti ovu zaleđenu poslasticu u roku od dva sata nakon treninga. Ipak, imajte na umu da će sladoled imati efekta samo ukoliko ne prelazi preporučenu dnevnu dozu kalorija. U suprotnom naporno vežbanje neće imati efekta.

Da li je sladoled zdrav za imuni sistem?

Hladna hrana generalno predstavlja svojevrsni mali stres po telo. Ipak, to ne znači nužno da je stres negativan. Naime, svakodnevna konzumacija sladoleda tokom leta može da bude sjajan trening za imunitet.

Nesanica

Sladoled kao obrok pre spavanja nije dobra ideja. I nije u pitanju samo količina unetog šećera i kalorija koje mogu dovesti do povećanja telesne težine. Naučnici kažu da ishrana sa malo vlakana i visokim sadržajem zasićenih masti može izazvati česta noćna buđenja i lak i isprekidan san. Zbog toga je bolje izabrati nešto zdravije – na primer, bananu bogatu magnezijumom.

Možete dobiti na težini

Ako konzumirate sladoled svaki dan, postoji i veća opasnost od dobijanja na kilaži. Naime, sladoled sadrži masti, šećer i kalorije, koje ne dovode samo do gojaznosti, već i do dijabetesa i razvoja brojnih kardiovaskularnih bolesti. Najbolje bi pak bilo da birate domaće zdravije varijante ove ledene poslastice.

Zubobolja

Svakodnevno jedenje sladoleda može izazvati preosetljivost zuba, posebno ako ste navikli da ga grizete. Ako osetite nelagodnost, obratite se svom stomatologu.

Da li je sladoled zdrav za srce?

Prejedanje nikada ne dovodi ni do čega dobrog. Brojne studije su potvrdile da prekomerni unos kalorične, slatke, masne i teške hrane može izazvati srčani udar.

Konzumiranje velike porcije sladoleda odjednom izaziva nagli skok insulina i povećanje triglicerida u krvi. Kao rezultat toga, dolazi do povećanja krvnog pritiska i broja otkucaja srca, a trombociti mogu blokirati krvni sud koji vodi do srca. Samim tim, prejedanje sladoledom može uzrokovati srčani udar.

Naravno, da bi se to desilo, potrebno je da pojedete bar nekoliko kilograma sladoleda svakog dana.

 

Lepota i zdravljejacoblund/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.