Da li pijete previše kafe? 7 znakova koji ukazuju na to!

by | 12 septembra, 2022
Da li pijete previše kafe

Da li pijete previše kafe u toku dana? Evo kako vam telo to poručuje!

Čuvena Hipokratova izreka kaže da svaki lek može postati otrov ako je doza prevelika. Ova izjava je idealna za kafu. Iako studije pokazuju korisna svojstva napitka, ali upozoravaju na posledice preterane konzumacije. Kafa na kratko poboljšava funkciju mozga i koncentraciju, ali može dovesti do srčanih problema, pogoršanja stanja kože i povećanja telesne težine.

Telo signalizira kad pijete previše ovog okrepljujućeg pića, a evo i kako.

Da li pijete previše kafe?

Glavobolja

Niste imali vremena da popijete šoljicu kafe ujutru i patite od mučne glavobolje ceo dan? Ovo je klasična manifestacija zavisnosti od kofeina. Neprijatne senzacije se javljaju zbog činjenice da kofein usporava protok krvi, a prestanak svakodnevne upotrebe ovog psihostimulansa menja brzinu cerebralnog krvotoka, što izaziva bol i pospanost.

Studije pokazuju da ljudi koji naglo prestanu sa kofeinom mogu razviti simptome  odvikavanja kao što su glavobolja, konfuzija, slabost i razdražljivost. Ali ne bojte se, malaksalost će za nekoliko dana proći, a sa njom će nestati i vezanost za vaše omiljeno piće.

Pamćenje se pogoršalo i  teško donosite odluke

Zaboravnost i neodlučnost su takođe povezani sa viškom kofeina, koji ima štetan uticaj na oblasti mozga odgovorne za planiranje, donošenje odluka i prosuđivanje.

Uz stalnu konzumaciju kofeina, mentalne sposobnosti i pamćenje se pogoršavaju, jer ova supstanca izaziva sužavanje krvnih  sudova mozga, što izaziva smanjenje protoka krvi i pritiska kiseonika u mozgu. Samo 250 mg kofeina (to je 2-2,5 šoljice kafe) smanjuje snabdevanje krvnih sudova mozga za 30% i dovodi do gladovanja kiseonikom.

Da li pijete previše kafe- Povećan apetit i povećanje telesne težine

Ako posle šoljice kafe posegnete za pljeskavicom ili tortom, to je signal viška takvog pića u ishrani. Kofein podstiče apetit i pojačava lučenje želudačnog soka, pa prekomerna konzumacija hrane koja ga sadrži na prazan stomak može dovesti do gastritisa, pa čak i peptičkog čira.

Kafa i kofein utiču na funkcionisanje gastrointestinalnog trakta:

  • povećava se rizik od žgaravice i sindroma iritabilnog creva
  • povećava se nivo glukoze u krvi i ubrzava apsorpciju ugljenih hidrata;
  • doprinosi povećanju težine zbog povećanja nivoa kortizola, koji povećava apetit i želju za mastima,
  • promoviše masne naslage u predelu stomaka i struka.

 

Suva usta i znaci dehidracije: zatvor, problemi sa kožom, otok

Primetili ste suva usta tokom dana? Ovo su znaci nedostatka vode u telu. Kafa ima snažan diuretički efekat i može dovesti do dehidratacije ako se konzumira u prekomernoj količini.

Kada se kofein razgradi u telu, formira se dimetilksantin, koji pomaže u uklanjanju vode iz tela. Dehidratacija može izazvati poremećaj srčanog ritma, konfuziju i isušivanje gastrointestinalne sluzokože. A nedostatak vode može dovesti do nedostatka sluzi u debelom crevu, što će izazvati apsorpciju toksina, zatvor i višak kilograma.

Da li pijete previše kafe? Aritmija, depresija i česte prehlade

Svakodnevna konzumacija kofeina povećava nivo adrenalina, privremeno okrepljuje organizam, ali onda naglo dovodi čoveka u stanje umora i depresije. Hormon stresa kortizol, koji je odgovoran za povećanje otkucaja srca i krvnog pritiska, takođe raste.

Kombinacijom kofeina i stresa, kortizol dolazi u stanje visoke pripravnosti, što izaziva aritmiju i skokove krvnog pritiska, a takođe smanjuje imunitet, a to dovodi do čestih prehlada i SARS-a.

Kafa i zdravlje srca: Najnovija istraživanja bacaju senku na dosadašnja saznanja

Krhke kosti i lomljivi nokti

Istraživači su otkrili da prekomerna konzumacija kafe i kofeinskih proizvoda doprinosi gubitku koštane mase. Činjenica je da kofein uklanja kalcijum iz tela, a njegov nedostatak povećava verovatnoću osteoporoze. Osim toga, nedostatak kalcijuma utiče na debljinu i čvrstoću nokatne ploče, pa ako vam nokti postanu lomljivi i ljušte se, trebalo bi da ograničite upotrebu ovog napitka.

Stalni zamor i slabost

Kafa vas ne spašava od umora, već samo stvara iluziju energije i snage. Iscrpljenost bez šoljice kafe je prirodni signal tela koji ukazuje na to da pijete previše kafe, jer kofein skriva i maskira pravi umor i iscrpljenost.

Adenozinski sistem tela štiti čoveka od prekomernog rada, štedi vitalne resurse i reguliše ciklus budnost-pospanost. Kofein, s druge strane, blokira adenozin i čini da se osećamo puni energije kada telo radi u hitnom režimu.

 

Lepota i zdravljeAblozhka/iStock/Getty Images Plus via Getty Images


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.