Vežbe koje sagorevaju najviše kalorija

by | maj 8, 2024
Vežbe koje sagorevaju najviše kalorija

Ako je vaš cilj mršavljenje, birajte vežbe koje sagorevaju najviše kalorija. A izbor je veliki i svako može naći ono što mu odgovara.

Nije tajna da je usvajanje zdravog i fit načina života u potpunosti u trendu, tako da kada je u pitanju sagorevanje velikog broja kalorija, postoji sjajan niz opcija. Ipak, sa toliko različitih vežbi, može biti teško odrediti koji je trening pravi za vas i vaš nivo kondicije.

Koje su to vežbe koje sagorevaju najviše kalorija

Stvari bi bile jednostavne kada bi kalorije sagorele tokom vežbanja bile iste u celosti, ali to nije slučaj. „Broj sagorenih kalorija u bilo kom treningu zavisi od nekoliko stvari, ali najvažniji faktori su trajanje i intenzitet“, kaže sertifikovani lični trener Džodi Kejgl. „Za dati tempo, što duže vežbate, više ćete sagoreti. Ali takođe, tokom datog trajanja, što intenzivnije vežbate, više ćete sagoreti.“

Postoje i drugi faktori nad kojima nemate kontrolu, a koji će takođe uticati na ukupno sagorevanje kalorija. „Što je osoba starija, manje se sagoreva kalorija dnevno“, dodaje Kiara Horvic, sertifikovana instruktorka Baptiste Power joge. „Oni koji se više kreću sagorevaju više kalorija, a oni sa više mišića sagorevaju više kalorija od onih koji imaju manje mišića.“

Ne postoji tačna ili pogrešna količina kalorija za sagorevanje po vežbi. Zavisi šta je vaš krajnji cilj. „Najvažnije stvari koje treba zapamtiti za svaki efikasan program vežbanja je pronaći stvari u kojima uživate“, kaže Kejgl. „Radite to dosledno i radite razne stvari da biste maksimizirali efikasnost.“ Ako tražite gubitak težine, klinika Mayo preporučuje sagorevanje 500 do 1000 kalorija dnevno kako biste videli potencijalni gubitak od pola kilograma svake nedelje. U natsavku slede vežebe koje će vam poći da brzo smršate.

Barry’s Bootcamp: Do 1000 kalorija

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Barry’s (@barrys)

Ovaj intenzivni trening u vojnom stilu sagoreva mnogo kalorija: do 1000 po času. „Bery je veoma agresivan“, kaže Horvic. „To nije moj lični favorit, ali definitivno radi za one koji vole spoj trčanja i treninga sa tegovima.“

Tabata: Do 900 kalorija nakon sat vremena

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Stacey Roberts | Home Workouts | Fitness for all (@fitness_momness)

„Tabata je idealna za one koji vole agresivan trening“, kaže Horvic. „To je odlična intervalna struktura za povećanje kondicije.“ U teoriji, strukturiran je tako da prati obrazac od 20 sekundi intenzivnog sagorevanja nakon čega sledi odmor od 10 sekundi, koji sagoreva do 900 kalorija za sat vremena.

Orangetheory: 500 do 1000 kalorija za 60-minutni trening

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Orangetheory Fitness (@orangetheory)

Ovaj trening je postao kultni za kratko vreme koliko postoji, zahvaljujući efikasnosti intervalnog treninga visokog intenziteta (HIIT). Ali dok tokom 60-minutnog treninga možete sagoreti od 500 do 1000 kalorija, i dalje ćete sagorevati mega kalorije čak i dok jedete fast food.

CrossFit: Približno 800 kalorija za 1 sat

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели CrossFit 424 (@crossfit.424)

„Efikasan trening za gubitak težine, izgradnju snage, agilnosti i fleksibilnosti“, pominje Horvic. Da budemo precizni, studija iz 2014. je otkrila da je Crossfit vežba nazvana „Cindy“ u proseku sagorevala 13 kalorija u minuti – dakle nešto manje od 800 za jednosatni trening.

Boks: 500 do 800 kalorija na sat

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Akshay Kumar (@learnboxing_with_akshay)

Ovaj omiljeni fitnes trend modela neće vam doneti samo tonirane ruke vaših snova, već i žestoko sagorevanje od 500 do 800 kalorija na sat. Zajedno sa sagorelim kalorijama, boks može pomoći da poboljšate ravnotežu, izdržljivost, pa čak i držanje. Osim toga, vi ćete biti poslednja osoba sa kojom bi neko želeo da se bori.

Plivanje: 30 minuta snažnih krugova će sagoreti oko 450 kalorija

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Andy Donaldson (@andy.swimming)

Postoje različiti stilovi plivanja, koji menjaju ukupne sagorene kalorije. „Različiti potezi će naglasiti različite mišiće i dodati raznolikost“, kaže Kejgl. Harvard Health navodi opšte plivanje koje eliminiše od 180 do skoro 300 kalorija po pola sata. Ako planirate da radite energične krugove u trajanju od 30 minuta, to se povećava na oko 450 izgubljenih kalorija.

Ridofranz/gettyimages.com