Hrana za zdrav mozak: 9 namirnica koje treba jesti svaki dan!

by | 5 oktobra, 2022
Hrana za zdrav mozak

Hrana za zdrav mozak nije toliko ni egzotična niti nedostižna. Evo kako treba da promenimo naše prehrambene navike. 

Zdrava ishrana može produžiti život i poboljšati njegov kvalitet. Studija koju su sproveli američki lekari pokazala je da svakodnevno konzumiranje određene grupe povrća može da podmladi mozak za čak 11 godina, sprečavajući posledice Alchajmerove bolesti. Evo šta treba da znate o ishrani ako želite da zaštitite svoj mozak.

Hrana za zdrav mozak

Prvo, hajde da shvatimo šta se dešava kada naše telo „zakaže“. Ljudski mozak se sastoji od milijardi nervnih ćelija koje šalju signale jedna drugoj kako bi nam funkcionisao ceo organizam, uključujući i kognitivne sposobnosti. Kada se sistem za razmenu poruka između različitih delova mozga ošteti i isključi, nastaje Alchajmerova bolest. Poremećaj je povezan sa proteinima zvanim amiloid i tau. Beta amiloid uzrokuje nakupljanje plaka oko ćelija, dok tau bukvalno zbunjuje moždane ćelije. Što je više moždanih ćelija oštećeno, to je manje neurotransmitera, hemikalija koje prenose poruke u mozak. Ovo dovodi do gubitka funkcije mozga, a jedno od prvih pogođenih oblasti je pamćenje (zbog čega ljudi sa Alchajmerom mogu izgledati zbunjeno ili zaboravno). Ne postoji lek za ovu bolest ali nedavna istraživanja su uspela da identifikuju faktore načina života koji povećavaju rizik od Alchajmerove bolesti. A jedan od najvažnijih faktora je ishrana.

9 namirnica koje su zaista dobre za mozak

Petogodišnja studija na 900 odraslih Amerikanaca pokazala je da svakodnevna porcija zeleniša smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti i „čini mozak mlađim“. Ova kategorija uključuje kupus, kelj, spanać i druge lisnate salate, korijander, peršun, špargle – uopšte, sve što ima sočne zelene listove. Učesnici koji su jeli najviše zeleniša tokom petogodišnje studije pokazali su sporiji kognitivni pad i čvršće pamćenje.

Dr Sara Imaricio, šefica istraživanja u Alchajmerovom istraživanju Ujedinjenog Kraljevstva, prokomentarisala je nalaze, napominjući da ishrana bogata povrćem različitih vrsta smanjuje rizik od demencije. Takođe je savetovala da vodimo aktivan životni stil i prestanemo sa lošim navikama.

Pored zdrave ishrane sa puno povrća, istraživanja ukazuju na niz drugih faktora životnog stila koji mogu pomoći u podršci zdravlju mozga u starosti. To uključuje prestanak pušenja, mentalnu i fizičku aktivnost, kontrolu krvnog pritiska i holesterola i izuzetno umerenu konzumaciju alkohola, rekla je ona.

Ima neka tajna veza – šta povezuje mozak i želudac

MIND dijeta i hrana za zdrav mozak

Možda ste čuli za MIND dijetu, koja kombinuje često propisanu mediteransku ishranu sa DASH dijetom, koja se fokusira na hranu koja je zdrava za srce i sadrži malo natrijuma. MIND eliminiše masnu hranu, crveno meso i mlečne proizvode i preporučuje da jedete najmanje jednu porciju lisnatog povrća svakog dana.

Ove namirnice  bi trebalo da održavaju naš mozak zdravim:

  • Povrće treba jesti svaki dan
  • Zeleniš takođe treba jesti svaki dan
  • Maslinovo ulje treba jesti svaki dan
  • Orašaste plodove treba jesti skoro svaki dan
  • Pasulj treba jesti tri puta nedeljno
  • Žitarice od celog zrna treba jesti tri dana u nedelji
  • Jedite bobičasto voće dva puta nedeljno
  • Uključite živinsko meso u meni dva puta nedeljno
  • Jedite ribu najmanje jednom nedeljno
Lepota i zdravljeInspirationGP/iStock/Getty Images Plus via Getty Images


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.