Ishrana nakon 50-te: Evo koje namirnice treba izbegavati u petoj deceniji

by | 10 oktobra, 2022
Ishrana nakon 50-te

Ishrana nakon 50-te mora se prilagoditi svim promenama u telu kroz koje prolazimo. Evo o čemu se radi.

Pedeseta godina je važna prekretnica, nakon koje mogu početi ozbiljni „kvarovi“ u telu. Ali čak i bez zdravstvenih problema- tokom godina metabolizam se usporava i postaje nam sve teže da održavamo dobru fizičku formu i figuru. Međutim, postoje dobre vesti: ako pažljivo pratite svoj životni stil i ishranu, promene vezane za uzrast mogu se svesti na minimum. U nastavku vam otkrivamo koje namirnice pre svega treba isključiti iz ishrane, kako ne biste dobili višak kilograma i kako biste se, na kraju dana, osećali odlično u bilo kom uzrastu.

Ishrana nakon 50-te- Šta treba izbegavati?

Prerađeno meso

Ovo uključuje sve mesne proizvode: od salama preko šunke i kobasica. Prema rečima nutricionista, takvi proizvodi sadrže previše natrijuma i konzervansa. Višak natrijuma izaziva zadržavanje tečnosti, povećavajući zapreminu krvi, što može dovesti do opasnog povećanja krvnog pritiska. Važno je takođe naglasiti da je mnoga prerađena hrana povezana sa rizikom od razvoja kancera. Ako i dalje želite da se počastite ovim namirnicama, pažljivo pročitajte etiketu i izaberite meso koje ima najmanje natrijuma.

Ishrana posle 50-te i slatka peciva

Torte, kolači, kroasani i drugi slični deserti su prebogati šećerom. Ovo povećava rizik od bolesti kao što su dijabetes, kardiovaskularne bolesti i rak. Slatka peciva takođe doprinose povećanu viška kilograma.

Dakle bolje je smanjiti količinu omiljenih slatkiša u ishrani. Ako apsolutno ne možete da živite bez deserta, možete postepeno zameniti kolače suvim voćem, orašastim plodovima sa medom ili tamnom čokoladom sa visokim sadržajem kakaa.

Ishrana nakon 50-te i pržena hrana

Pržena hrana je bogata zasićenim mastima, što doprinosi razvoju srčanih bolesti, posebno kako starimo. Ove namirnice su takođe bogate kalorijama, što povećava rizik od povećanja telesne težine. Dobra vest je da ista piletina ili riba ispadne jednako dobro kada se peče u rerni ili na električnom roštilju.

Zdrava ishrana može da odloži početak menopauze

Ishrana nakon 50-te i sokovi

Gazirani sokovi su glavni izvor „praznih kalorija“ i takođe mogu izazvati ili pogoršati hronične bolesti koje se manifestuju sa godinama, uključujući dijabetes, bolesti srca i demenciju. Zanimljivo je da su pića tamne boje štetnija jer sadrže fosfornu kiselinu, koja uzrokuje gubitak kalcijuma iz organizma, a to povećava rizik od osteoporoze i preloma.

Pića sa kofeinom

Ovo uključuje ne samo očiglednu kafu, već i mnoge vrste čajeva, energetska pića i neke gazirane sokove. Kofein remeti funkcionisanje nervnog i kardiovaskularnog sistema, što može dovesti do ozbiljnih problema sa godinama.

Lepota i zdravljetetmc/iStock/Getty Images Plus via Getty Images


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.