Slatki vs beli krompir: Koji je zdraviji?

Istražili smo nutritivne vrednosti slatkog krompira (batata) i običnog, belog krompira i uporedili ih, kako bismo otkrili koji je zdraviji.

by | 8 aprila, 2021

I slatki (batat) i beli krompir sadrže vitamine i minerale koji su zdravi za naše telo. Ali da li je batat toliko zdraviji koliko upućuje njegova znatno viša cena? Poređenjem nutritivnih vrednosti saznaćemo odgovor na ovo pitanje.

Nutritivne vrednosti slatkog krompira

Jedan pečeni batat srednje veličine ima oko 100 kalorija, 24 g ugljenih hidrata, 4 grama vlakana i 2 grama proteina. Ova vrsta krompira puna je ugljenih hidrata koji se sporije vare, pa nas samim tim čini duže sitima i daje nam energiju na duže staze. Jedan srednji batat pruža nam četiri puta više vitamina A od preporučene doze, a ovaj vitamin nam pomaže u izgradnji hemoglobina – koji snabdeva ćelije celog tela kiseonikom.

Nutritivne vrednosti belog krompira

Beli krompir ima veoma lošu reputaciju, a razlog se krije u tome što se najčešće konzumira pržen, kao pomfrit ili čips. Međutim, jedan srednji beli krompir ima zapravo mnogobrojne hranljive nutrijente. Sa ljuskom, jedan beli krompir sadrži oko 179 kalorija, 37 grama ugljenih hidrata, 4 grama vlakana i 5 grama proteina. Beli krompir bogat je kalijumom i sadrži 26% dnevne potrebe ovog minerala, što je mnogo više nego što sadrži banana. Beli krompir takođe sadrži i tzv. otporni ili rezistentni skrob. On se razvija kada se krompir, nakon termičke obrade ohladi. Otporni skrob telo ne može da svari, pa nas duže čini sitima. (Pročitajte i… Kako da napravite krompir tako da ima manje kalorija?)Ali koji je krompir zdraviji?

Obe vrste krompira bogat su izvor ugljenih hidrata, međutim batat sadrži malo više vlakana i ima malo manji glikemijski indeks od belog krompira. Iz tog razloga, glukoza u krvi će rasti sporije kada konzumiramo slatki krompir nego kada konzumiramo onaj beli. Takođe, batat je pobednik i kada je u pitanju sadržaj vitamina A.

Zaključak je da je slatki krompir za nijansu zdraviji, ali i da beli krompir ima neopravdano lošu reputaciju. Kada je pripremljen na odgovarajući način (kuvan ili pečen i preliven zdravim uljem), u pitanju je vredna namirnica.

 

lepotaizdravlje.rsPicturePartners / iStock via Getty; MahirAtes /iStock via Getty

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.