Trik kako da odredite količinu polifenola u namirnicama

by | 1 jula, 2021

Znate li koje namirnice imaju najviše polifenola? Velike su šanse da ste pomislili na bobičasto voće poput borovnica, jagoda i kupina.

Da, ovo voće je visoko rangirano u ovom slučaju, ali količina polifenola se ne meri svakim zalogajem. Zapravo, količina namirnica koje navodno sadrže polifenole nam ne mora nužno pomoći da budemo zdraviji.

Zapravo, voće i povrće možda i nema toliko fitonutrijenata kao što smo mislili. A evo i kako to da znamo. (Pročitajte i… Polifenoli: Za više energije i bolje efekte vežbanja)Šta su polifenoli?

Polifenoli su snažni aoksidansi koji usporavaju starenje, štite srce i jačaju imunitet. U poslednje vreme istražuje se i njihova učinkovitost u prevenciji hroničnih bolesti i karcinoma. Isto tako, ovi nutrijenti utiču na povećanje serotonina, te nas namirnice bogate polifenolima čine srećnijim.

Ovi mikronutrijenti se pretežno nalaze u namirnicama biljnog porekla, a najviše ih ima u voću, povrću, čaju, kakaou, kao i u vinu.

Kako se određuje koliko zaista ima polifenola u namirnicama?

Vreme je za jednostavan test ukusa. Naime, zagrizite bilo koje bobičasto voće prepuno fenola (borovnice, jagode, kupine, maline) i zaista pokušajte da osetite ukus. Obratite pažnju na prvu eksploziju aroma, ukus nakon žvakanja voća i kolika je koncentracija samog ukusa. Ukoliko je namirnica slatka i bogate arome, to znači da je prepuna polifenola.

Polifenoli se stvaraju u korenu biljke, što znači da kada je zemljište na kom se gaji siromašno i prepuno pesticida, sadržaj nutrijenata u biljci je manji.

Zato, ukoliko namirnice nemaju ukus koji inače imaju, to znači da manjkaju nutrijentima. Što je ukus intenzivniji, namirnica je bogatija. Stoga, sam ukus je mnogo više od užitka!

 

lepotaizdravlje.rs Hagi/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.