Ne zavaravajte se: 7 dijetalnih proizvoda koji u stvari goje

Otkrijte gde najčešće grešite kada držite dijetu

by | jul 18, 2022
dijetalni proizvodi koji goje

Da li i vi kupujete dijetalne proizvode i ponosno žvaćete integralni hleb? Ne zavaravajte se! Čak i proizvodi sa minimumom kalorija ili 0% šećera mogu da vam dodaju centimetre u struku.

Ono što svi već znamo jeste da, da biste imali idealnu figuru, morate da kombinujete vežbanje i pravilnu ishranu. Ali, šta kada pratite sve preporuke, a vaša kilaža opstaje? Ili, još gore, povećava se?

Ključ bi mogao biti u gotovim dijetetskim proizvodima. Oni često imaju daleko viši udeo ugljenih hidrata u svom sastavu nego što očekujete od proizvoda koji se reklamira kao zdrava hrana. Da biste izbegli ovaj problem, ubuduće obavezno čitajte etikete proizvoda.

 

Voćni jogurt

Etiketa će vam otkriti da prosečan jogurt od jagoda sa niskim udelom šećera ima 16 grama saharoze. Pojesti njega je isto što i pojesti tri pune kašičice šećera.

Šta da radite: bolje je kupiti običan jogurt, bez aditiva i dodati mu šaku omiljenih bobica ili sveži pire od jabuka.

 

Musli

Početi jutro sa hrskavim žitaricama je sjajno i zdravo. Pa, ne baš. Mnoge pahuljice koje se danas prodaju u prodavnicama, prošle su termičku obradu. Jednostavno rečeno, pržene su u slatkom sirupu. Kada na ovaj šećer dodate kuglice od pirinča, suvog grožđa, malo crne čokolade… Evo bombe od 500 kalorija.

pahuljice pune šećera

Šta da radite: Umesto muslija, možete da skuvate obične ovsene pahuljice i da u njih dodate komadiće omiljenog voća ili šaku orašastih plodova.

 

Integralni hleb

Ako devojka jede integralni hleb, onda je na dijeti. Ovde je potreban poseban oprez. Neki proizvođači prodaju gotovo običnu veknu hleba za zdrav proizvod. Gotovo svi integralni hlebovi u svojoj osnovi imaju belo brašno.

Šta da radite: uvek obratite pažnju na sastav. Pravi zdravi hlebovi se prave od celih zrna i žitarica. Dodata vlakna su prihvatljiva, ali aditivi nisu.

Sladoled bez šećera

Sladoled je još jedan kamen spoticanja. Samo da je bez šećera i sa minimumom kalorija … Ovakav „dijetalni“ sladoled uvek sadrži bar malu količinu šećera i kalorijski je vrlo blizak običnom sladoledu.

Šta da radite: čitajte etikete. Napravite domaći sladoled od voća.

 

Crna čokolada

Kada baš želite slatkiše, čak i na dijeti, možete sebi priuštiti par kockica crne čokolade. Istina je, ali morate pažljivo da birate. Tamna čokolada sa ovakvim efektom mora da ima bar 70 odsto kakaa! I nije svaka čokolada za kuvanje ujedno i crna čokolada – mnoge sadrže dodatni šećer i masnoće.

crna čokolada

Šta da radite: izaberite tamnu čokoladu sa sadržajem kakaoa od 70%. Prava čokolada sadrži  kakao, kakao puter, prirodnu aromu i malo šećera – i ništa više.

 

Pirinač

Mnogima se čini da su suši i japanske rolnice proizvod u kome možete da uživate dok ste na dijeti. Ali nije tako. Iako ovo jelo čine pirinač, krastavac i riba, način pripreme je takav da je jelo puno šećera! Dodaju se i aditivi, pa kalorijska vrednost dostiže i do 400 kcal.

Šta da radite: Generalno, većina ljudi misli da se bilo koji pirinač može jesti na dijeti. Ali nije. Samo integralni, tamni, neglazirani pirinač se smatra dijetalnim.

 

Orasi

Mnogi misle da su najbolja užina na dijeti orašasti plodovi. Istina je da orašasti plodovi sadrže zdrave masti, ali su oni izuzetno kalorični. Pritom, teško je iskontrolisati količinu hrane koju unosite grickanjem.

Šta da radite: Napravite porciju od 10 izabranih plodova, to je dovoljna dnevna količina. Pojedite je umesto užine.

nensuria, phoenixns/GettyImagesPlus