Poteškoće pri gubitku kilograma: Da li ste proverili svoju krv?

by | oktobar 21, 2022
Poteškoće pri gubitku kilograma

Poteškoće pri gubitku kilograma mogu da nastanu usled disbalansa brojnih procesa u našem telu, a da toga nismo ni svesni…

Obično se za gubitak težine preporučuju sport i dijeta – i to s pravom. Ali ima mnogo slučajeva kada je čoveku fizički teško da kontroliše apetit ili da se drži dijete – zbog hormonalnih poremećaja, metaboličkog disbalansa itd. U ovom slučaju, ginekolozi i endokrinolozi propisuju testove za identifikaciju uzroka problema.

Poteškoće pri gubitku kilograma- koje testove krvi uraditi?

Kompleks analiza „dijabetesa“

Ovo se obično naziva istraživanje glukoze, glikovanog hemoglobina i insulina. Postoji mišljenje da ih endokrinolozi propisuju za sumnju na dijabetes – i to je tačno, ali pored dijagnoze dijabetesa, ovaj skup testova pomaže u identifikaciji insulinske rezistencije.

Članak se nastavlja posle reklama

Ovo je stanje u kojem ćelije tela prestaju da reaguju na efekte insulina. Insulin igra glavnu ulogu u regulaciji metabolizma ugljenih hidrata, uključujući obezbeđivanje propustljivosti ćelijskih membrana za glukozu, koju telo izvlači iz ugljenih hidrata. Insulin takođe reguliše proces uzimanja glukoze. Zašto je to toliko važno? Zato što je glukoza glavni izvor energije za sve životne procese – od otkucaja srca do aktivnosti mozga.

Ako se osetljivost ćelija na insulin smanji, dolazi do poremećaja metabolizma ugljenih hidrata, a pankreas počinje da proizvodi sve više insulina. Spolja, ovo se manifestuje brojnim simptomima:

  • nekontrolisani apetit (ponekad se pacijent žali na crnu rupu u stomaku kada se ne može zasititi),
  • stalni osećaj gladi
  • jaka žudnja za slatkišima i/ili masnom hranom,
  • kao rezultat – povećanje težine, što može biti prilično brzo.

Insulinska rezistencija se mora identifikovati i korigovati, jer je njeno formiranje prvi korak ka dijabetes melitusu, ozbiljnoj i trenutno neizlečivoj bolesti. Prevazilaženjem insulinske rezistencije, osoba ne samo da gubi višak kilograma, već i otklanja pretnju od dijabetesa.

Članak se nastavlja posle reklama

Poteškoće pri gubitku kilograma i uloga štitne žlezde

Štitna žlezda je jedan od glavnih provodnika našeg metabolizma, odnosno, u slučaju kvarova u njenom radu ili poremećaja u proizvodnji hormona, dolazi do hipotireoze ili hipertireoze.

Hipotireoza se razvija kada postoji nedostatak tiroidnih hormona i dovodi, pored ostalih neprijatnih simptoma, do stalnog povećanja telesne težine. Hipertireoza je, sa druge strane, posledica viška hormona štitne žlezde, što uzrokuje gubitak težine. Međutim, ne treba se radovati takvom gubitku težine – hipertireoza dovodi do poremećaja rada srca, do srčane insuficijencije, oštećenja jetre, gastrointestinalnih poremećaja, prekomernog znojenja, menstrualnih poremećaja i aktivnosti nervnog sistema.

Članak se nastavlja posle reklama

Kompleks analiza uključuje:

 • TSH je hormon koji stimuliše štitastu žlezdu koji se proizvodi u hipofizi i reguliše funkcionisanje štitne žlezde. Sa hipotiroidizmom, nivo TSH raste, sa hipertiroidizmom se smanjuje;
 • T4 (tiroksin);
 • T3 (trijodotironin).
 • Koncentracija T3 i T4 takođe ukazuje na prisustvo hipertireoze ili hipotireoze

Polni hormoni

Progesteron, prolaktin, estrogen, testosteron – kompleks ovih testova propisuje ginekolog ili endokrinolog ako se sumnja na bolesti reproduktivnog sistema. Međutim, poremećaji u proizvodnji ovih hormona takođe mogu dovesti do povećanja telesne težine.Žene se obično upućuju na testove na nivo polnih hormona trećeg i petog dana ciklusa. Izučavaju se u kombinaciji, često zajedno sa testovima na tiroidne hormone i dijabetes, jer je u našem telu sve međusobno povezano.

Članak se nastavlja posle reklama

Poteškoće pri gubitku kilograma i stres

Možda ste čuli za gojaznost kortizola? To je uzrokovano padom nivoa kortizola ispod normalnog. To je jedan od hormona stresa koji proizvodi korteks nadbubrežne žlezde.Činjenica je da je kortizol odgovoran za dobijanje energije iz glukoze u jetri. Ovo smo već spomenuli kada smo govorili o insulinu. Dakle, ne samo insulin – kortizol aktivira mehanizam proizvodnje energije, a ako se to ne dogodi, onda se glukoza deponuje u masti, pretvarajući umesto korisne energije u višak kilograma.

Lipidogram

Drugi učesnik u metabolizmu su masti. Masti su korisne!V reme je da zaboravimo mitove da navodno treba izbaciti sve masti iz ishrane, jer nas goje. Masti su neophodne za normalno stanje kože i noktiju, funkcionisanje nervnog sistema, proizvodnju mnogih hormona. Problem sa mastima nastaje ako se osoba prejeda masnom nezdravom hranom (na primer, čest je gost u restoranima brze hrane) – ili ako je poremećen metabolizam lipida.

Članak se nastavlja posle reklama

Za njihovo otkrivanje koristi se lipidogram. Pokazuje koncentraciju masti i jedinjenja sličnih mastima u krvi. To uključuje trigliceride, holesterol i lipoproteine visoke, niske i veoma niske gustine (HDL, LDL i VLDL). Pored problema sa težinom, višak lipoproteina može ukazivati na stvaranje aterosklerotskih plakova, razvoj dijabetes melitusa, koronarne bolesti itd.

Omega 3

Najkorisnija omega-3 kiselina se ne proizvodi u našem telu – dobijamo je samo hranom: losos, skuša, tunjevina, haringa, sardine, biljna ulja, mahunarke, orasi (uzgred, oni su i izvor zdravih masti ). Nedostatak Omega-3 uzrokuje usporavanje metabolizma, smanjenje mišićne mase i povećanje masnog tkiva. Takođe, bez Omega-3, srce, mozak, cirkulacija krvi, pamćenje neće raditi normalno, stanje kože će se pogoršati itd.

Poteškoće pri gubitku kilograma i vitamin D

Analizu za vitamin D mogu propisati endokrinolozi, jer nedostatak ovog vitamina utiče na razvoj insulinske rezistencije. Pored toga, vitamin „sunčanja“ je neophodan za normalno funkcionisanje štitne žlezde. Istraživanja o nivou vitamina D su veoma relevantna za našu zemlju, jer u većini regiona postoje duge i mračne zime, tmurne jeseni i oblačna proleća, tj. ne dobijamo sunčeve zrake, koji stimulišu proizvodnju vitamina D u našoj koži.

Članak se nastavlja posle reklama

Ovo su znaci da vam nedostaje vitamin D

Feritin

Feritin se proučava kao marker hormonske neravnoteže, uključujući abnormalnu proizvodnju tiroidnih hormona. Nizak nivo feritina može biti znak hipotireoze. Generalno, ovo je korisna analiza za otkrivanje anemije usled nedostatka gvožđa i poremećaja metabolizma gvožđa.

Koliko testova treba da uradite da biste otkrili uzrok gojaznosti!Zbog toga ne bi trebalo da sami propisujete ove testove. Hormonski poremećaji, nedostatak omega-3, vitamina D i feritina praćeni su brojnim simptomima koje lekar – lekar opšte prakse, ginekolog, endokrinolog – može razumeti i izabrati pravi set testova. Poseta lekaru će vas uštedeti od trošenja novca, od gubljenja vremena i, na kraju, od viška kilograma.

Članak se nastavlja posle reklama
Lepota i zdravljeshironosov/iStock/Getty Images Plus via Getty Images