Tablete za mršavljenje: Da li one zaista mogu da budu bezopasne?

by | novembar 8, 2022
Tablete za mršavljenje

Tablete za mršavljenje zvuče kao „magična pilula”, nešto iz kategorije „jedi i ne goji se” i magičnog trika. Ali da li su zaista efikasne i bezbedne?

U medicinskom smislu, dijetalne pilule su dizajnirane da stimulišu gubitak težine kod pacijenata sa prekomernom težinom. Kada morate mnogo da izgubite, mogu se koristiti u kombinaciji sa barijatrijskom hirurgijom (smanjenje stomaka). Istovremeno, svaki od lekova sa dokazanom efikasnošću se izdaje na recept. Dakle, ono što možete kupiti u apotekama ili na Internetu bez toga može se smatrati samo tabletama za ishranu sa određenim rezervama.

Dijetalne pilule, o kojima ćemo govoriti u ovom materijalu, tačnije se nazivaju dijetetskim suplementima za gubitak težine. Ovo odmah pomaže da se shvati da pošto dijetetske suplemente država ne reguliše kao lekove, proizvođač vam ne garantuje čak ni minimalan efekat. Drugim rečima, ako kupite paket u nadi da ćete doživeti čudo, onda postoji velika verovatnoća da se to čudo neće dogoditi.

I još jedna važna stvar: uprkos činjenici da smo navikli da vitamine smatramo dijetetskim suplementima, korisno je razgovarati o njihovom unosu (i sastavu određenog leka) sa lekarom. A posebno ako redovno uzimate bilo koje lekove, jer neki biljni suplementi mogu da ometaju njihovo delovanje.

Tablete za mršavljenje

Po pravilu, čak i višekomponentne dijetalne pilule imaju jedan „najaktivniji“ sastojak. Na primer, to može biti litramin, biljni ekstrakt dobijen iz listova kaktusa. Trebalo bi da vezuje masti iz hrane za vlakna i pomaže im da prođu kroz digestivni trakt, a da se ne vare.

Takođe to može biti ekstrakt smeđe alge fucus vesiculosus. Studije su pokazale da ne samo da olakšava gubitak težine, već pomaže i kod bolova u zglobovima.

Sredstva koja zadržavaju masti često sadrže hitozan, supstancu koja se dobija iz zgnječenih školjki, škampa, rakova.

Ulje crnog kima i mršavljenje: Koja je zapravo veza?

Ovo su samo neki od sastojaka na dugačkoj listi potencijalnih sagorevača masti, blokatora ili razarača. Iako sve ovo zvuči sjajno, ovde postoje dva problema:

  • Prvi je da nisu sve studije koje govore o efikasnosti određene supstance sprovedene u potpunosti u skladu sa metodologijom (a neke su čak i finansirali sami proizvođači ).
  • Drugo – čak i ako supstanca ima svojstva sagorevanja masti, u eksperimentima se obično koristi u ogromnim dozama. Stoga će stvarni efekat tablete ili kapsule na telo na kraju biti toliko beznačajan da je čak i neprimetan.
    Osim toga, svaka pojedinačna dijetalna pilula ima svoje „potpisne“ opasnosti. Na primer, spomenuti hitozan može da ometa apsorpciju vitamina A i D iz hrane, koji su neophodni za mnoge vitalne procese u telu.

Kako odabrati tabletu za mršavljenje

Ako vas gore navedeno nije impresioniralo i još uvek ste odlučni da uzimate tablete za dijetu, neka bude tako. Samo vas molimo da prilikom izbora takvih lekova, ne zaboravite tri važna pravila:

  1.  Prilikom izbora dijetetskog suplementa potražite aktivni sastojak u sastavu – hitozan, kofein, litramin i bilo šta drugo, a zatim proverite proverenu efikasnost.
  2. Obavezno razgovarajte sa stručnjakom o izabranom dodatku i njegovoj sigurnosti, ako ne sa nutricionistom, onda barem sa terapeutom u najbližoj klinici ili na mreži. Tako ćete biti sigurni da vam „lek“ neće naškoditi.
  3. Nijedna tableta za mršavljenje, čak ni najlepša ni dvostruka receptura, neće delovati ako uz njih u vaš život ne uđu uravnotežena ishrana i fizička aktivnost. Pa, ako poslednje dve tačke postanu deo vašeg života, onda tablete možda više neće biti potrebne.
Lepota i zdravljeAntonio_Diaz/iStock/Getty Images Plus via Getty Images