Laneno i čija seme: Koje pre izabrati?

I laneno i čija seme opravdano nose epitet “superhrana”, jer obiluju hranljivim i lekovitim sastojcima

by | 9 marta, 2023
Laneno i čija seme

Laneno i čija seme predstavljaju prave riznice zdravlja. Zato ih nutricionisti vrlo rado preporučuju kao sastavni deo uravnotežene ishrane. Bogat nutritivni sastav i sadržaj važnih vitamina i minerala čine da laneno i čija semeo zauzmo važno mesto u prevenciji i kontroli brojnih hroničnih oboljenja. Međutim, iako po mnogo čemu slične, između ove dve vrste semena postoje izvesne razlike.

Laneno i čija seme: Prednosti i mane

Laneno seme: Rešenje za stomačne tegobe!

Iako na probavu pozitivno deluju obe vrste semena, lanene semenke se već tradicionalno koristi u tretmanu čira, ali i opstipacije (zatvora). Naime, laneno seme ima sposobnost da bubri, čime se povećava njegova zapremina. Na taj način ono pritiska zid creva, stimulišući peristaltiku i pasažu crevnog sadržaja. Prema tome, kao zapreminski laksans, laneno seme preporučuje se svima koji hronično imaju problema s neredovnom stolicom. Osim toga, sluz iz lenenih semenki oblaže upaljenu sluzokožu želuca i creva, pružajući joj zaštitu od agresivnog delovanja želudačnog soka. Stoga se lanene semenke preporučuju i u ishrani obolelih od čira na želucu.

Laneno i čija seme: Čija  seme topi kilograme

Zbog toga što je manje kalorično od lanenog semena, čija seme trebalo bi da budu sastavni deo režima ishrane gojaznih ljudi. Međutim, to nije jedini razlog. Pokazalo se da ove seme smanjuju apetit, duže drži osećaj sitosti i ubrzavaju metabolizam. Sve zajedno rezultuje bržem sagorevanju masti. Gojaznost, osim što povećava verovatnoću za razvoj artritisa, hipertenzije i raka, predstavlja ujedno glavni faktor rizika za nastanak dijabetes melitusa tipa dva. Obolelima od dijabetesa s prekomernom težinom čija semenke mogu koristiti, jer zbog visokog sadržaja dijetetskih vlakana sprečavaju nagle oscilacije nivoa šećera u krvi.

Zdravstvene prednosti gubitka težine koje bi trebalo da znate!

Ovo su zdravstvene prednosti gubitka težine koje bi trebalo da znate. Evo o čemu se zapravo radi – do detalja u tekstu u nastavku.

 

Laneno seme prevenira hormon-zavisne tumore

Specifičnost lanenog semena ogleda se u prisustvu lignana – velike grupe jedinjenja čija su brojna farmakološka dejstva potvrđena. Jedno od njih je i citotoksično delovanje, zbog kojeg se lanu prepisuju antitumorska svojstva. Stoga seme lana zauzima značajnu ulogu u prevenciji hormon-zavisnih tumora, naročito kod osoba ženskog pola.

Čija seme je omega-3 šampion

Od svi namirnica biljnog porekla, čija i lanene semenke sadrže najveći udeo omega-3 masnih kiselina. Čija sadrži nešto viši procenat ovih esencijalnih masti. U pogledu benefita omega-3 masti, savetuje se unos obeju vrsta semenki, naročito osobama koje ne konzumiraju masnu ribu ili ne koriste omega-3 dodatke ishrani. Čija, ali i lanene semenke, od posebno su velikog značaja za srčane bolesnike s dijabetesom, jer omega-3 kiseline snižavaju krvni pritisak, usporavaju procese tromboze i ateroskleroze, a povoljno utiču i na lipidni status.

Superhrana“ ima svoju cenu

Kada su se pojavile na našem tržištu, čija semenke su u medijima i na internetu bile predstavljene kao blokbaster među namirnicama. Nesumnjivo zdrave i korisne, dostigle su cenu koja mnoge potencijalne potrošače odvraća od kupovine, tako da su u jednom trenutku postale žrtva sopstvene popularnosti. S druge strane, laneno seme ne dobija toliki publicitet, iako to zaslužuje, budući da je takođe reč o veoma zdravoj i korisnoj hrani.

Laneno i čija seme: šta ih još spaja i razlikuje

Nijedna od ovih namirnica ne sadrži holesterol, a ni gluten, te ih mogu koristiti oboleli od celijačne bolesti. Odličan su izvor antioksidansa, koji su efikasni u borbi sa slobodnim radikalima. Imaju sličan sadržaj proteina, a kako su bogate esencijalnim amino-kiselinama, savetuju se sportistima i rekreativnim vežbačima. Što se tiče mineralnog i vitaminskog sastava, postoje razlike. Naime, čija semenke sadrže više kalcijuma, fosfora, gvožđa i selena, dok je udeo magnezijuma u lanu neznatno veći. S druge strane, seme lana bogatije je važnim vitaminima (B2, B3, B12, A, C, E i biotin). Čija semenke lakše je čuvati u kućnim uslovima od lanenog semena, koje se na vazduhu brzo usmoli i potamni, te promeni ukus i miris.

Luis Echeverri Urrea/gettyimages.co.uk


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.