Pirinač – malo zrno velikih mogućnosti

by | 7 juna, 2017

Namirnica koja nam dolazi sa Istoka, a koju često poslužujemo na trpezarijskom stolu, najačešće u obliku tradicionalnih jela, kao što su đuveč, pilav, sutlijaš, zapravo ne pripremamo i ne konzumiramo na pravi način. Pored toga što nemamo kulturu kozumiranja ove namirnice, malo o njoj uopšte znamo.

Foto: Pixabay

Pirinač je izuzetno zdrav, veoma hranljiv i jača telo. Ima visoki nutritivni  nivo, a važan je izvor kompleksnih ugljenih hidrata, proteina i biljnih vlakana.  Siromašan je mastima, ali bogat skrobom što ga čini lako svarljivim. Bogat je i mineralima: najviše ima fosfora (116 miligrama) i kalijuma, a nešto manje magnezijuma, kalcijuma, mangana, gvozđa, sumpora, bakra, cinka, fluora, kobalta…Od vitamina ima najviše E i B vitamina (integralni pirinač).

Ako nemate običaj da spremate pirinač, pokušajte da ga uvedete u ishranu, povremeno ga spremajući kao prilog umesto krompira ili testenina, uz povrće, ribu, piletinu. Pirinač je hrana bez glutena i pogodan je za one koji su osetljivi na ovaj protein. Pored toga pirinač stimuliše varenje. Uvrstite integralni pirinač u svoj jelovnik zajedno sa drugim namirnicama bogatim vlaknima i fermentiranim mlečnim proizvodima, kako biste popravili crevnu floru.

Idealan za osetljiva creva, beli pirinač ima malo otpadaka koje treba izbaciti posle varenja, a otud i pogrešan zaključak da on stvara zatvor. Njegov skrob pomaže u slučaju dijareje.

Integralni ili beli pirinač?

Integralni pirinač je nerafinisan odnosno neoljušten, što znači da zadržava deo omota i klicu koji su industrijskim procesima otklonjeni belom pirinču. U tom procesu mlevenja i poliranja pirinač gubi čak 70-90 posto svojih B vitamina kao i velike količine fosfora, mangana i gvožđa.

Blagodeti integralnog pirinča na zdravlje su: pomaže održavanju optimalne telesne mase (duži osećaj sitosti radi vlakana), poboljšava probavu (velike količine prehrambenih vlakana), antioksidativni efekat-zaštita ćelija (fitonutrijenti, mangan, selen…), poboljšava rad srca (magnezijum-opušta živce i mišiće i štiti od oksidativnog stresa).

Beli pirinač nije celo zrno i sadrži uglavnom skrob. Skidanjem spoljnih slojeva, proizvođači menjaju ukus, omekšavaju teksturu i produžuju pirinču rok trajanja. On sadrži puno manje vlakana i ključnih nutrijenata, što je razlog zašto se na tržištu može naći obogaćen beli pirinač s vitaminima B koji se dodaju nakon obrade.

Pročitajte i… 6 činjenica o probioticima i mikrobiomu koje je važno znati


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.