Opasno po zdravlje: Spavanje u neprovetrenoj sobi

by | 26 avgusta, 2023
Opasno po zdravlje

Spavanje u sobi bez ventilacije može biti opasno po zdravlje. Navike spavanja i okruženje utiču i na mentalno i na fizičko zdravlje.

Spavanje u prostoriji s malo ili nimalo ventilacije uzrokovaće loš kvalitet vazduha, neravnotežu vlažnosti i više zdravstvenih problema. Kvalitet sna će biti smanjen, a vremenom postoji povećan rizik i od alergija, kao i drugih zdravstvenih tegoba.

Medicyst®

Kada svež vazduh ne cirkuliše redovno, vazduh u kući postaje bogat ugljen-dioksidom i siromašan kiseonikom. Dugoročno, to i te kako može biti opasno po zdravlje. Ustajali vazduh se ne može osloboditi i ostaje u neprovetrenoj spavaćoj sobi. Recikliranje starog vazduha i njegovo zadržavanje u prostoriji izazvaće fluktuacije u stepenu vlažnosti.

Opasno po zdravlje: Ako redovno ne provetravate spavaću sobu

Ako je, vazduh u prostoriji vlažan i ustajao, brzo će se formirati buđ koja je veoma opasna po zdravlje. Produžena izloženost visokoj vlažnosti može dovesti do mnogih zdravstvenih problema, poput ekcema, bolesti pluća, oštećenja nervnog sistema. Loša ventilacija nije jedini uzrok visoke vlažnosti i buđi, ali može doprineti. Koje su posledice spavanja u neprovetrenoj prostoriji:

Loš kvalitet spavanja

Najčešći fizički simptom spavanja u prostoriji s lošom cirkulacijom vazduha je nedostatak kvalitetnog sna. Nedostatak svežeg vazduha i kiseonika može prekinuti ciklus spavanja i izazvati nesanicu, isprekidan san ili čak apneju u snu. Nedostatak sna može dovesti do drugih zdravstvenih problema, ali se najčešće se manifestuje u vidu umora i smanjene energije. Stalni umor negativno utiče na performanse ljudi, produktivnost i emocije i može imati trajni efekat na mentalno zdravlje. Spavanje sa otvorenim prozorom možda neće rešiti sve ove probleme, ali bi moglo da donese bolji kvalitet sna i veći nivo energije.

Problemi s mentalnim zdravljem

Zbog nedostatka adekvatnog sna i kiseonika, mozak će da pati. Osoba koja je neispavana i čiji mozak ne dobija dovoljno kiseonika tokom noći neće biti u stanju da se dobro fokusira i imaće ozbiljan problem s koncentracijom. Produženi nedostatak sna i umor takođe mogu dovesti do problema sa mentalnim zdravljem, kao što su depresija i anksioznost. Dobar raspored spavanja je od vitalnog značaja za mnoge aspekte zdravlja, a odgovarajuća ventilacija je neophodna za zdrav san.

Povećan rizik od alergija

Naročito u kućama s problemima vlage ili buđi, loša ventilacija može povećati rizik od alergija. Najčešće se javljaju alergije na prašinu, spore buđi, paršinu… A problem mogu predstavljati i bakterije koje su se razmnožile zbog preterane vlage.

Glavobolje

Nizak nivo kiseonika utiče na mozak na nekoliko načina, a ne samo na mentalne performanse ili raspoloženje. Loš kvalitet vazduha može dovesti do glavobolje, bilo povremene ili hronične. Glavobolje može izazvati i manjak sna.

Mučnina i vrtoglavica

Nagomilavanje bakterija u vazduhu, nedostatak svežeg vazduha i loša cirkulacija vazduha mogu izazvati vrtoglavicu i mučninu. Nedostatak sna i glavobolja, koji su takođe simptomi neadekvatne ventilacije, mogu dovesti do mučnine tokom dužeg perioda.

Sadržaj pružen na www.lepotaizdravlje.rs na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima. 

 

Medicyst®

 

 

 

AndreyPopov/gettyimages.co.uk