Ovo je najotrovnija namirnica na svetu!

by | april 2, 2016

Svetski poznati mediji koji se bave ishranom i zdravim životom napravili su haos kada su saopštili koja je najgora namirnica koju možemo da pojedemo…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ljudi danas konzumiraju otrovnu hranu, ponekad i u velikim količinama, a najčešće nemaju pojma šta zapravo jedu. Takav odnos prema hrani uzrok je velikog broja bolesti današnjice.

Jedna od tih namirnica je čips, koji je izazvao senzaciju u prehrambenom svetu jer su ga pojedini američki mediji poput Natural newsa, Living traditionally, Healthy food house i mnogi drugi proglasili najotrovnijom namirnicom na tržištu hrane u svetu!

Pročitajte i… Izbegavajte ove namirnice: Kako da se hranite tokom “onih dana”?

Ne bi to bilo ništa da upravo tu namirnicu ne konzumiraju milijarde ljudi, i to u abnormalnim količinama. Da, svi znamo da je čips nezdrav, ali da je toliko toksičan da se apsolutno treba isključiti iz svakodnevne ishrane, to nikome nije u potpunosti jasno. Da jeste, objašnjavaju strulnjaci, čovečanstvo bi prestalo sa konzumiranjem ove kancerogene namirnice.

Šta je u pitanju pročitajte na sledećim stranama…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Mnogi ljudi su uvereni da se čips priprema od krompira, ali kako ovi mediji navode, to je daleko od istine.

Kako oni pišu, u prvoj fazi proizvodnje sastojci poput pirinča, pšenice, kukuruza i krompirnih pahuljica mešaju se kako bi se dobilo testo, koje se zatim oblikuje u kalupima, nakon čega se prži u kipućem ulju i prosušuje.

Pročitajte i… Pobedite prolećne alergije: Ove namirnice čiste disajne puteve

U zadnjoj fazi čipsu se dodaju pojačivači ukusa, koji su sami po sebi toksični. Iako su svi sastojci za smesu od koje se pravi čips genetski modifikovani, jer su jeftiniji i dostupniji, jedan od najopasnijih sastojaka u čipsu nije dodat u procesu proizvodnje, već je nus-produkt prerade.

U pitanju je akrilamid, a šta je to pogledajte na sledećoj strani…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

To je opasna kancerogena supstanca, za koju je odavno poznato da uzrokuje rak kod životinja, a upravo čips ih ima u nenormalnim količinama, daleko od dopuštene mere, navode gore pomenuti mediji.

Do stvaranja akrilamida dolazi kod pripreme hrane koja je bila izložena termičkoj obradi pečenjem i prženjem, zbog čega su posebno prisutni u čipsu jer se nakon pečenja na visokoj temperaturi i isušuju na visokoj temperaturi.

Pročitajte i… Prolećne alergije: Ove namirnice morate da izbacite iz ishrane!

Činjenica je da sva hrana koja se obrađuje na temperaturama iznad 100 stepeni sadrži ovu kancerogenu supstancu, a nivo ove materije u popularnoj namirnici koja osvaja svet toliko je iznad dopuštenog, da je 2005. godine Kalifornija tužila jednu fabriku zbog toga što ne upozorava svoje potrošače na opasnosti i otrove opasne po zdravlje koji se nalaze u prehrambenim proizvodima.

Tagovi: