Saveti nutricioniste: Koje je voće i povrće najzdravije?

by | 27 januara, 2021
koje je voće i povrće najzdravije

Ako želite zdravo da se hranite, znate da ćete u jelovnik morati da uvrstite voće i povrće. Iako najzdravije namirnice, ni svako voće i povrće nemaju isti sadržaj mikro i makro nutritijenata. Zahvaljujući savetima nutricioniste, saznajte koje voće i povrće nam daju najviše vitamina i minerala.

Nutricionista Marija Đurković (nutricionista_mara) objašnjava kako da birate voće i povrće i iskoristite njihove najveće prednosti. 

Koje je voće i povrće najzdravije?

Pokušajte da pogodite koje voće i povrće imaju više prednosti od drugog.

Citrusno?

Mnogi veruju da je upravo ono najzdravije zbog velikog sadržaja vitamina C, što je činjenica, ali zanimljivo je da neke druge vrste voća, a naročito povrća, imaju veću količinu ovog vitamina: kivi, paprika, kiseli kupus, brokoli…

Naravno da sve vrste i boje voća i povrća treba da budu zastupljene na našem tanjiru i sve su podjednako važne, jer organizam snabdevaju sa različitim esencijalnim nutrijentima, ali značaj nekog od njih onako posebno podvlačimo i kažemo: „obrati pažnju da li jedeš dovoljno…“ (Pročitajte i: Nutricionista savetuje: Smemo li se opustiti za Novu godinu?)

Najzdravije voće je… bobičasto

Svako voće je zdravo i trebalo bi povesti računa o njegovoj raznovrsnosti u ishrani, ali najpovoljniji uticaj na zdravlje ima bobičasto voće. Ono je najbogatiji izvor antioksidansa – dokazanih boraca protiv širokog spektra bolesti, pre svega kancerogenih, a onda i bolesti povezanih sa starenjem, poput demencije.

Najzdravije povrće je… zeleno lisnato

Takođe je i povrće zdravo, ali ono čiji značaj posebno naglašavamo u ishrani jeste zeleno lisnato povrće koje ima najveću gustinu nutritijenata. U prevodu: njime unosimo najveću količinu nutritijenata po jednoj kaloriji.  Zbog toga je važno uvrstiti ga u svakodnevnu ishranu i obezbediti optimalan unos. Ovde ubrajamo sve vrste zelene salate, španat, kupus, brokoli, kelj, prokelj… (Pročitajte i:Saveti nutricioniste: Šta kada se gojim i od vazduha?)

lepotaizdravlje.rsalexRaths/Getty via Guliver

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.