Saveti nutricioniste: Koje je voće i povrće najzdravije?

by | januar 27, 2021
koje je voće i povrće najzdravije

Ako želite zdravo da se hranite, znate da ćete u jelovnik morati da uvrstite voće i povrće. Iako najzdravije namirnice, ni svako voće i povrće nemaju isti sadržaj mikro i makro nutritijenata. Zahvaljujući savetima nutricioniste, saznajte koje voće i povrće nam daju najviše vitamina i minerala.

Nutricionista Marija Đurković (nutricionista_mara) objašnjava kako da birate voće i povrće i iskoristite njihove najveće prednosti. 

Koje je voće i povrće najzdravije?

Pokušajte da pogodite koje voće i povrće imaju više prednosti od drugog.

Članak se nastavlja posle reklama

Citrusno?

Mnogi veruju da je upravo ono najzdravije zbog velikog sadržaja vitamina C, što je činjenica, ali zanimljivo je da neke druge vrste voća, a naročito povrća, imaju veću količinu ovog vitamina: kivi, paprika, kiseli kupus, brokoli…

Naravno da sve vrste i boje voća i povrća treba da budu zastupljene na našem tanjiru i sve su podjednako važne, jer organizam snabdevaju sa različitim esencijalnim nutrijentima, ali značaj nekog od njih onako posebno podvlačimo i kažemo: „obrati pažnju da li jedeš dovoljno…“ (Pročitajte i: Nutricionista savetuje: Smemo li se opustiti za Novu godinu?)

Najzdravije voće je… bobičasto

Svako voće je zdravo i trebalo bi povesti računa o njegovoj raznovrsnosti u ishrani, ali najpovoljniji uticaj na zdravlje ima bobičasto voće. Ono je najbogatiji izvor antioksidansa – dokazanih boraca protiv širokog spektra bolesti, pre svega kancerogenih, a onda i bolesti povezanih sa starenjem, poput demencije.

Članak se nastavlja posle reklama

Najzdravije povrće je… zeleno lisnato

Takođe je i povrće zdravo, ali ono čiji značaj posebno naglašavamo u ishrani jeste zeleno lisnato povrće koje ima najveću gustinu nutritijenata. U prevodu: njime unosimo najveću količinu nutritijenata po jednoj kaloriji.  Zbog toga je važno uvrstiti ga u svakodnevnu ishranu i obezbediti optimalan unos. Ovde ubrajamo sve vrste zelene salate, španat, kupus, brokoli, kelj, prokelj… (Pročitajte i:Saveti nutricioniste: Šta kada se gojim i od vazduha?)

lepotaizdravlje.rsalexRaths/Getty via Guliver