Svaka žena bi trebalo da zna: Kako odložiti menopauzu na nekoliko godina?

by | januar 23, 2024
odlaganje menopauze

Jedna od najznačajnijih životnih promena u životu svake zrele žene jeste menopauza. Ona dolazi sa mnoštvom neprijatnih simptoma, stoga se pitamo: koji su najbolji načini za odlaganje menopauze?

Menopauza je prirodni biološki proces koji se obično javlja kod žena između 45 i 55 godina i označava kraj reproduktivnog perioda. Karakteriše ga prestanak menstruacije i smanjenje nivoa reproduktivnih hormona, što dovodi ne samo do fizičkih već i emocionalnih promena. I iako se menopauza smatra sasvim normalnim delom života svake žene, ona donosi brojne promene i neprijatne simtpome. Stoga nije ni čudo što mnoge žene pokušavaju odlaganje menopauze.

Odlaganje menopauze i njene faze

Razumevanje faza menopauze može vam pomoći da bolje razumete prirodu promena koje se dešavaju i upravljate njima.

Članak se nastavlja posle reklama

Perimenopauza: prelazna faza

Ovo je takozvana faza koja vodi do menopauze, koja obično počinje kod žena u starosnom rasponu od 30 do 40 godina. Tokom perimenopauze, žena uči da živi sa čestim promenama raspoloženja, talasima vrućine, poremećajima spavanja i nepravilnim menstrualnim ciklusom – sve zbog fluktuacija nivoa estrogena i progesterona.

Menopauza: kraj reproduktivnog perioda

Ako žena nije imala menstruaciju 12 uzastopnih meseci, lekar zvanično dijagnostikuje menopauzu. Jajnici prestaju da oslobađaju jajne ćelije, a proizvodnja hormona je značajno smanjena. Uobičajeni simptomi menopauze uključuju noćno znojenje, suvoću vagine, povećanje telesne težine i promene libida. Kontaktiranje lekara u ovom periodu je odlično rešenje kako biste našli najbolje rešenje da umanjite simptome.

Postmenopauza: život nakon menopauze

Treća faza se javlja nakon menopauze i traje do kraja života. Većina neprijatnih simptoma menopauze nestaje usled normalizacije nivoa hormona, ali postmenopauza ne znači oslobađanje od potencijalnih problema sa zdravljem. U ovom trenutku žene postaju posebno podložne srčanim oboljenjima i osteoporozi, pa je bolje uključiti fizičku aktivnost, pravilnu ishranu i redovne lekarske preglede.

Članak se nastavlja posle reklama

Hirurška menopauza: medicinski izazvana menopauza

Operacija (na primer, uklanjanje jajnika ili materice) podrazumeva nagli početak menopauze. Žene koje prolaze kroz hiruršku menopauzu mogu iskusiti teže simptome od uobičajenih i potrebna im je dodatna podrška od strane lekara i voljenih.

Opcije za odlaganje menopauze

Hajde da zajedno utvrdimo koje su to opcije za odlaganje ovih promena pred nama:

Članak se nastavlja posle reklama

Hormonska supstituciona terapija (HRT)

Ovo je verovatno najčešće korišćeni metod odlaganja početka menopauze. Sastoji se od unošenja estrogena i progesterona u telo, čime se nadoknađuje smanjen nivo hormona. Pored potencijalnog smanjenja neprijatnih simptoma menopauze, HNL takođe poboljšava gustinu kostiju i minimizira rizik od osteoporoze.

Važno je napomenuti da hormonska terapija nije pogodna za sve. Njene posledice mogu dovesti do krvnih ugrušaka, raka dojke, moždanog udara i bolesti srca.

Članak se nastavlja posle reklama

Promena načina života

Naučnici su dokazali da fizička aktivnost izuzetno pozitivno utiče na hormonalni balans. Zato su vežbanje, držanje nivoa stresa na minimumu i održavanje zdrave težine ključni za poboljšanje vašeg opšteg blagostanja. Naravno, ovo će direktno uticati na odlaganje menopauze.

Krioprezervacija tkiva jajnika

Nova eksperimentalna metoda podrazumeva hirurško uklanjanje i zamrzavanje dela jajnika za buduću upotrebu. Ranije su ovu proceduru uglavnom koristile žene koje su bile na terapiji zračenjem i nadale se da će posle oporavka roditi dete, kako ne bi oštetile ćelije. Međutim, krioprezervacija se sada smatra uspešnim načinom da se odloži početak menopauze: veruje se da je očuvanjem tkiva jajnika moguće odložiti pad nivoa reproduktivnih hormona.

Članak se nastavlja posle reklama
Highwaystarz-Photography/istock/gettyimagesplus

Nastavite da čitate