Život u menopauzi: 7 iskrenih pitanja i odgovora o klimaksu

by | 16 novembra, 2022
Život u menopauzi

Kako da život u menopauzi bude što kvalitetniji te na šta obratiti pažnju, otkrivamo vam detaljno u nastavku.

Menopauza je najpopularnija tema razgovora kada je zdravlje žena u pitanju. Baš zbog toga, ova tema je uspela da stekne desetine zabluda i  lažnih činjenica. U nastavku vam otkrivamo šta nauka kaže o menopauzi.

Život u menopauzi

Predrasude povezane sa menopauzom su veoma česte među ženama. Istovremeno, najviše briga lepšeg pola leži u činjenici da početak menopauze znači početak starenja organizma. Ali strahovi povezani sa menopauzom nisu ograničeni na ovo.

U kom uzrastu se javlja menopauza?

Prosečna starost menopauze je 51 godina. Prestanak menstruacije je povezan sa prestankom funkcije jajnika, ali to može da se desi i ranije i kasnije.

Kako otkriti ranu menopauzu?

Rana menopauza između 40 i 45 godina može biti povezana sa sindromom preranog otkazivanja jajnika. Ovo stanje je često nasledno. Ako znate da je vaša majka ili baka rano prestala sa menstruacijom, pažljivo razmotrite stanje jajnika. Postoji hormonalni indikator koji odražava snabdevanje folikula u jajniku – anti mullerian hormon (AMH). Kao deo skrininga, preporučuje se procena njegovog nivoa za sve žene sa povećanim rizikom od prevremene menopauze.

Kako poboljšati stanje kože tokom menopauze?

Prva stvar o kojoj žena razmišlja kada je u pitanju menopauza je starenje. U ovom slučaju, pre svega, u glavi se pojavljuje slika spoljašnjih promena na koži i kosi. Ali šta o tome misli savremena medicina?

Da, zaista, na pozadini smanjenja nivoa estrogena, određena svojstva vezivnog tkiva mogu se promeniti. Ali glavni razlog za pogoršanje kože i dalje se smatra fotostarenje i drugi negativni efekti faktora životne sredine.

Vredi napomenuti da pravilna blagovremena nega može održati lepotu veoma dugo. Ishrana kože je povezana sa dobrim snabdevanjem krvi – i ovde je vredno zapamtiti zdrav sjaj nakon duge šetnje. Umerena fizička aktivnost, koja se sprovodi redovno, pozitivno utiče na snabdevanje krvlju svih organa i tkiva. Raznovrsna ishrana, smanjenje količine jednostavnih ugljenih hidrata u ishrani su jednostavni načini da koži date blistav izgled. Isto tako, konzumacija probiotika pomaže u tome da koža ostane zdrava a samim tim i lepa.

Sada je mnogo naučnog rada posvećeno upravo uticaju ugljenih hidrata sa visokim glikemijskim indeksom na proces starenja, tako da ove jednostavne zaključke svakako treba usvojiti u životu.

Menopauza – Sve što treba da znate

Život u menopauzi i osteoporoza

Na pozadini smanjenja koncentracije ženskih polnih hormona, gustina kostiju se takođe smanjuje. Obavezno obratite posebnu pažnju na ovaj problem ako u vašem životu ima mesta za istovremene faktore rizika za osteoporozu – pušenje, nedostatak vitamina D, manjak fizičke aktivnosti i sl.

Menopauza i poseta endokrinologu

Sa menopauzom, funkcija štitne žlezde menja ritam rada, pa bi bilo korisno posetiti endokrinologa sa rezultatima hormonskih testova. Stanje menopauze može se podudarati sa manifestacijom hipotiroidizma i poremećaja metabolizma ugljenih hidrata.

Život u menopauzi i posete ginekologu

Mnoge negativne manifestacije menopauze mogu se eliminisati blagovremenim imenovanjem terapije zamene hormona. Sada postoje bezbedne šeme i režimi doziranja koji omogućavaju uzimanje lekova dovoljno dugo.

Naravno, sama terapija zamene hormona u menopauzi nije obavezna. Treba napomenuti da ove lekove propisuje ginekolog prema indikacijama i biraju se pojedinačno na osnovu rezultata pregleda, uključujući, između ostalog, procenu stanja mlečnih žlezda i sudova donjih ekstremiteta. Štaviše, sada postoje nehormonski načini za smanjenje težine valunga i drugih vaskularnih reakcija.

U svakom slučaju, pojava bolova u donjem delu stomaka, krvarenja  ili drugih tegoba je razlog za traženje saveta od ginekologa.

Seks tokom i nakon menopauze

Ženska seksualnost u odraslom dobu je u stanju da se promeni, a postoji niz važnih tačaka koje vredi pomenuti.

Smanjenje nivoa estrogena može dovesti do toga da genitalna sluzokoža postane tanka i ranjiva. U ovom slučaju, tokom seksualnog odnosa, osećaj suvoće i nelagodnosti je često uznemirujući. Ali to nije razlog za odustajanje od seksualnog života.

Veliki broj prilično ubedljivih naučnih dokaza sugeriše da su kvalitet života i intenzitet simptoma menopauze povezani sa seksualnim zadovoljstvom. U stvari, žena zadržava sposobnost da doživi orgazam tokom celog života.

Elegantna starost je razlog za promenu uobičajenih praksi. Na sastanku sa ginekologom možete razgovarati o tome kako da se nosite sa problemom suvoće vagine. Za ovo postoje različiti lubrikanti. Neki od njih su pogodni posebno za tanke sluzokože i deluju veoma delikatno. Oni takođe mogu uključivati dodatne komponente koje doprinose njegovoj regeneraciji.

Klimaks i prateće neprijatnosti

Manjak estrogena koje telo luči tokom menopauze doprinosi brojnim neprijatnostima tokom danas. Pored toga što se javljaju čuveni „valunzi“ (osećaj vreline i pojačano znojenje), manjak estrogena može da utiče i na pojavu anksioznosti i promene raspoloženja, pa čak i depresivnih epizoda. To dalje doprinosi poteškoćama s spavanjem, nesanicom i nekvalitetnim snom, te dovodi do ranog buđenja narednog jutra.

 

 

 

lepotaizdravlje.rsTatyanaGl/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.