
Saveti nutricioniste: Gde se kriju skrivene kalorije? (II deo)
Skrivene kalorije su, sudeći po broju vas koji su želeli da čitaju na ovu temu, problem većine. Koliko neželjenih kalorija možete uneti samo pijući...
Namirnica koja nam dolazi sa Istoka, a koju često poslužujemo na trpezarijskom stolu, najačešće u obliku tradicionalnih jela, kao što su đuveč, pilav, sutlijaš, zapravo ne pripremamo i ne konzumiramo na pravi način. Pored toga što nemamo kulturu kozumiranja ove namirnice, malo o njoj uopšte znamo.
Foto: Pixabay
Pirinač je izuzetno zdrav, veoma hranljiv i jača telo. Ima visoki nutritivni nivo, a važan je izvor kompleksnih ugljenih hidrata, proteina i biljnih vlakana. Siromašan je mastima, ali bogat skrobom što ga čini lako svarljivim. Bogat je i mineralima: najviše ima fosfora (116 miligrama) i kalijuma, a nešto manje magnezijuma, kalcijuma, mangana, gvozđa, sumpora, bakra, cinka, fluora, kobalta…Od vitamina ima najviše E i B vitamina (integralni pirinač).
Ako nemate običaj da spremate pirinač, pokušajte da ga uvedete u ishranu, povremeno ga spremajući kao prilog umesto krompira ili testenina, uz povrće, ribu, piletinu. Pirinač je hrana bez glutena i pogodan je za one koji su osetljivi na ovaj protein. Pored toga pirinač stimuliše varenje. Uvrstite integralni pirinač u svoj jelovnik zajedno sa drugim namirnicama bogatim vlaknima i fermentiranim mlečnim proizvodima, kako biste popravili crevnu floru.
Idealan za osetljiva creva, beli pirinač ima malo otpadaka koje treba izbaciti posle varenja, a otud i pogrešan zaključak da on stvara zatvor. Njegov skrob pomaže u slučaju dijareje.
Integralni ili beli pirinač?
Integralni pirinač je nerafinisan odnosno neoljušten, što znači da zadržava deo omota i klicu koji su industrijskim procesima otklonjeni belom pirinču. U tom procesu mlevenja i poliranja pirinač gubi čak 70-90 posto svojih B vitamina kao i velike količine fosfora, mangana i gvožđa.
Blagodeti integralnog pirinča na zdravlje su: pomaže održavanju optimalne telesne mase (duži osećaj sitosti radi vlakana), poboljšava probavu (velike količine prehrambenih vlakana), antioksidativni efekat-zaštita ćelija (fitonutrijenti, mangan, selen…), poboljšava rad srca (magnezijum-opušta živce i mišiće i štiti od oksidativnog stresa).
Beli pirinač nije celo zrno i sadrži uglavnom skrob. Skidanjem spoljnih slojeva, proizvođači menjaju ukus, omekšavaju teksturu i produžuju pirinču rok trajanja. On sadrži puno manje vlakana i ključnih nutrijenata, što je razlog zašto se na tržištu može naći obogaćen beli pirinač s vitaminima B koji se dodaju nakon obrade.
Pročitajte i… 6 činjenica o probioticima i mikrobiomu koje je važno znati
Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje