Categories Prevencija

Infoklinika: Šta je 4P ili kako će izgledati antiejdžing medicina budućnosti?

Ova rubrika, koju na našem portalu možete pratiti svakog ponedeljka od 12 h, realizovana je u saradnji sa emisijom Infoklinika koja se emituje nedeljom od 11 sati na kanalu Pink 3.

Kada se pomene “antiejdžing”, mnogima je prva pomisao usporavanje starenja. Ali šta ako vam kažemo da je suština novog pogleda na antiejdžing medicinu zapravo prevencija bolesti i dug i zdrav život pacijenata, a ne “brisanje bora”? Novinarka emisije Infoklinika razgovarala je sa dr Klodom Daleom, predsednikom Svetske asocijacije antiejdžing medicine.

Foto: Travis Seera / Pexels Photo

Infoklinika: Većina nas smatra da je antiejdžing neka vrsta ulepšavanja, prvenstveno estetska hirurgija. Ali, šta antiejdžing zapravo predstavlja u svetu?

Dr Klod Dale: Antiejdžing predstavlja internu medicinu, dakle, medicinu koja se bavi unutrašnjim organima i celokupnim telom čoveka. Ona daje odlične rezultate time što produžava život ili skraćuje bolest. Ukoliko ne brinete o sopstvenom zdravlju, u smislu u kojem to antiejdžing čini, bolest može da traje deset, dvadeset pa čak i trideset poslednjih godina života. Antiejdžing medicina može da pomogne da čovek stari zdravo.

Infoklinika: Da li to znači da antiejdžing medicina može da prevenira neke  od teških bolesti, poput tumora?

K.D.: Upravo tako. Ova medicina podrazumeva 4P. Ona je preventivna i sa njom sprečavamo bolesti. Takođe je i prediktivna, odnosno predviđamo da li će se neka bolest javiti. Personalizovana je, jer se svako posmatra kao individua. Participativna je, zbog toga što pacijent sarađuje sa doktorom i učestvuje u kreiranju terapije. Na taj način sprečavaju se bolesti kao što je dijabetes, Alchajmerova bolest, razne vrste kancera…

Infoklinika: U kojim zemljama se za sada primenjuje antiejdžing medicina?

K.D.: Najprisutnija je u najrazvijenijim zemljama. To su SAD, zatim Japan, koji ima malo drugačiju filozofiju, Francuska, Engleska, Belgija…

Infoklinika: Koji su efekti antiejdžing medicine?

K.D.: Rade se specifični hormoni, vitamini, gleda se kakvo je stanje tih elemenata u organizmu – mi ih usaglašavamo, dovodimo u balans, i to zapravo predstavlja terapiju. Ona traje ceo život, a na tri do šest meseci trebalo bi raditi analize kako bi se to prekontrolisalo. Ipak, cilj je ravnoteža koja će trajati do kraja života.

Više pogledajte u emisiji Infoklinika:

Pročitajte i… Infoklinika – Da li ste čuli za terapiju ventuzama?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA