Ishrana za ravan stomak: Evo koje voće će nam pomoći da postignemo figuru iz snova!

by | 17 januara, 2023
ishrana za ravan stomak

Ishrana za ravan stomak ne mora biti jednolična, a mi vam u nastavku otkrivamo koje voće će biti vaš saputnik broj jedan!

Tokom dijeta slatke i pečene proizvode često zamenjujemo voćem koje sadrži jednostavne šećere – glukozu, fruktozu, saharozu. Naravno, prisustvo prirodnih proizvoda u ishrani donosi mnogo više koristi organizmu, ali ako je vaš glavni cilj gubitak težine i sagorevanje masti, onda treba obratiti pažnju na određeno voće koje ubrzava metabolizam i dovodi do mršavljenja.

Ishrana za ravan stomak- koje voće se preporučuje?

Papaja

Nutricionisti dodaju papaju raznim dijetama, i to je opravdano! Naime, ovo voće istovremeno poboljšava funkcionisanje digestivnog sistema, detoksifikuje telo i sagoreva telesne masti, učestvujući u razgradnji proteina i ubrzavajući ovaj proces. Sastav uključuje veliki broj vitamina i hranljivih materija: C, A, E, D, B, glukoza, kalijum, natrijum, gvožđe, vlakna. Osim toga, papaja uklanja višak tečnosti iz tela i smanjuje kiselost u želucu.

Borovnica

Proučavanje pozitivnih efekata voća na mnoge delove tela pokazalo je da borovnice mogu postati nezaobilazan „vitamin” u ishrani i ishrani kojih se trudimo da se pridržavamo. Ako uzmemo u obzir efekat bobičastog voća na telesnu masnoću, onda postoji sledeći obrazac: borovnice radije zaustavljaju reprodukciju masnih ćelija. Polifenoli (moćni antioksidansi) usporavaju i stabilizuju adipogenezu – proces nastanka novih masnih ćelija. Istovremeno, katehini (organske supstance) sadržane u borovnicama pomažu u stabilizaciji težine i održavanju željenog oblika.

Breskva

Ovo voće je jedno od najaktivnijih u procesu varenja. Unutrašnja vlakna fetusa, kora i dlake, zahvaljujući rastvorljivim vlaknima, stimulišu creva na aktivnu preradu hrane, a uključeni su i drugi organi za varenje, što kao rezultat dovodi do naknadne brze i kvalitetne apsorpcije hranljivih materija. Optimalno funkcionisanje gastrointestinalnog trakta takođe eliminiše štetne mikrobe, snižava kiselost želuca i pomaže u prevenciji bolesti jetre i bubrega. Zbog snažnog holeretičkog i diuretičkog dejstva, višak tečnosti se ne zadržava u telu, a njeno prečišćavanje od nepotrebnih supstanci doprinosi sagorevanju viška masti.

Ishrana za ravan stomak- Kivi

Kivi se smatra neophodnim delom ishrane za one koji imaju problema sa varenjem. Važnu ulogu ovde igra aktinidain, enzim, čije je jedno od glavnih svojstava razlaganje proteina i pomoć u njihovom varenju. Pošto je loše varenje usko povezano sa gubitkom težine i u velikoj meri otežava mršavljenje, učešće fetusa u dobrom metabolizmu je veoma dragoceno – vlakna stimulišu creva, a askorbinska kiselina ubrzava varenje hrane. Štaviše, kivi je prilično hranljiv i može poslužiti kao odlična užina.

Jabuka

Još uvek je kontroverzno pitanje da li uključiti jabuke u svoju dnevnu ishranu. Neki nutricionisti tvrde da voće pomaže u postizanju idealne figure, drugi upozoravaju na štetne posledice. Dijetalna vlakna, flavonoidi i beta-karoten održavaju osećaj sitosti i sprečavaju prejedanje. Visok sadržaj rastvorljivih vlakana pospešuje varenje i ubrzava metabolizam, ali u isto vreme treba biti veoma oprezan sa jabukama. Ako ne kontrolišete broj porcija, možete postići suprotan rezultat. Zbog visokog sadržaja fruktoze, voće može dovesti do debljanja, pa je najvažnija stvar u ishrani ovih plodova zlatna sredina, koja uvek dovodi do pozitivnih promena u organizmu.

Ishrana za ravan stomak- narandže

Narandža ne sadrži masti, ima malu količinu kalorija, a istovremeno je voće bogato antioksidansima i vlaknima. Najbolje je jesti u originalnom obliku. Naravno, zdravim se smatra i sveže ceđeni sok, ali to je cela pomorandža koja može da sagore što više masti. Osim toga, voće uklanja toksine iz organizma i jača imuni sistem, što je izuzetno važno tokom dijeta i promene ishrane.

Grejpfrut

Grejpfrut ide uz pomorandžu. Takođe je malo kalorija, čisti organizam i poboljšava varenje. Nutricionisti i dalje raspravljaju: da li je grejpfrut zaista sposoban da sagoreva masti. Sa jedne strane, sadrži supstancu inozitol, prirodni sagorevač masti, i narigin, koji sprečava apsorpciju masti. S druge strane, postoji mišljenje da je magično svojstvo mit, ali ova izjava ne traži njegove koristi za ljudsko telo. Zbog vitamina, antioksidanata i vlakana, grejpfrut vredi dodati u ishranu, ali bez fanatizma. Dva do tri puta nedeljno biće sasvim dovoljno.

Banana

Mnogim ženama je teško postići savršeno ravan stomak zbog stalnog nadimanja. Banane sadrže veliku količinu kalijuma, što pomaže da se rešite ovog problema. Zahvaljujući ugljenim hidratima (koje telo sporije vari), grickanje ovog voća je veoma hranljivo, a otporan sadržaj skroba ubrzava metabolizam, prebacujući jetru u režim sagorevanja masti.

Lepota i zdravljemasa44/iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Wavebreakmedia/iStock/Getty Images Plus via Getty Images