Koliko hleba možete jesti dnevno a da se ne ugojite

by | 14 novembra, 2023
Koliko hleba možete jesti dnevno a da se ne ugojite; ruke koje drže rustični hleb

Ako ste na dijeti, verovatno ste se zapitali koliko hleba možete jesti dnevno a da se ne ugojite. Jer smo milion puta čuli da hleb goji. Da li je to tačno?

Hleb je jedna od najčešće konzumiranih namirnica na svetu. Ali i jedna od najspornijih jer, navodno, može da doprinese gomilanju kilograma. A da li je to istina? Koliko hleba možete pojesti dnevno ako vodite računa o kilaži?

Koliko hleba možete jesti dnevno: Kako se kvalitet hleba menjao tokom godina

Hleb koji su jeli naši daleki preci i hleb koji koji mi danas konzumiramo znatno se razlikuju.  Kvalitet hleba opada zbog više faktora, kao što su upotreba rafinisanog brašna, dodavanje aditiva i poboljšivača ukusa, smanjenje vremena fermentacije i industrijalizacija procesa proizvodnje. Ove promene su negativno uticale na nutritivnu vrednost, ukus i očuvanost hleba. Zato se ljudi sve više okreću tradicionalnim tehnikama pripreme hleba, kao što je hleb od kiselog testa, koji se konzumira vekovima.

Da li je tačno da hleb goji

Ovo je jedno od pitanja koje je izazvalo najviše kontroverzi u našem društvu u poslednje vreme. Hleb ne deblja sam po sebi. Da li ćete se ugojiti zavisi od količine pojedene hrane i ukupnog kalorijskog unosa. Hleb je izvor ugljenih hidrata, koji su neophodni za funkcionisanje organizma, jer daju energiju i regulišu metabolizam, ali i mnogo kalorija. Ako se potroši više kalorija nego što se sagori, višak se akumulira u obliku masti. Dakle, hleb nije sam po sebi kriv, već prekomerna konzumacija – i neuravnotežena ishrana.

Koja vrsta hleba najviše goji

Hleb koji najviše goji je onaj koji ima najviše kalorija na 100 grama, a to je obično onaj koji se pravi sa dodatnim sastojcima kao što su orasi, voće, ulje, šećer itd. Više debljaju i ultra-obrađeni hlebovi, poput bageta, somuna, lepinja i sve ostale vrste peciva koje sadrže više masti, šećera i aditiva. To ne znači da ih potpuno treba izbaciti iz ishrane, već konzumirati povremeno i u malim količinama.

Koji su najkvalitetniji hlebovi

Najkvalitetniji hleb je onaj koji se pravi od integralnog brašna ili brašna od celog zrna, koji sadrži vlakna, vitamine i minerale. Hleb napravljen od kiselog testa je takođe bolji. A reč je o procesu fermentacije koji poboljšava ukus, teksturu i trajnost hleba. Poslednjih godina  postao je popularan keto hleb koji ubrzava metabolizam i pomaže u održavanju idealne telesne težine.

Šta je zdravije – beli ili integralni hleb

Još jedna od češćih nedoumica koja se vrti oko hleba je da li je integralni hleb bolji od belog. Što se kalorija tiče, isti su. Ali hleb od celog zrna brže izaziva osećaj sitosti zahvaljujući velikom sadržaju vlakana, što nas sprečava da grickamo između obroka. A takođe pomaže crevnoj flori i ne izzaiva nagle skokove šećera u krvi.

Sa druge strane, beli hleb je manje interesantan s nutritivne perspektive, jer se glukoza brže apsorbuje (generišući insulinske skokove) i sadrži malo proteina i vlakana. U okviru ishrane u mediteranskom stilu, smanjenje belog hleba, ali ne i hleba od celog pšeničnog, povezano je sa manjim povećanjem telesne težine i abdominalnim mastima, prema studiji objavljenoj u časopisu ‘BMC Health Services Research’.

Koliko hleba možete da pojedete dnevno a da se ne ugojite

Kao što smo rekli, nije kriv hleb, već prekomerna i neuravnotežena potrošnja. Preporučena količina je oko 120 g dnevno, što je ekvivalentno 4 kriške ili 2 rolnice, najbolje od integralnog brašna celog zrna.

Trikovi za kontrolu količine hleba koju jedete

Da biste kontrolisali porcije, preporučujemo da jedete hleb uz glavne obroke, najbolje od integralnog ili celog zrna. I da izbegavate ultra-obrađen hleb, koji ima više kalorija, masti, šećera i aditiva.

Ako želite da jedete hleb, odlučite se za zanatski hleb ili hleb koji možete da napravite kod kuće. Uzmite u obzir i ono što konzumirate uz hleb – suhomesnati proizvodi, sirevi, puter, namazi itd. Ove namirnice su veoma kalorične i u kombinaciji s hlebom prava su kalorijska bomba. Pokušajte da izaberete zdravije opcije, kao što su prirodni paradajz, avokado, humus, tunjevina, ćuretina itd.

 

 

Photoboyko/gettyimages.co.uk