Da li su banane dobar izbor za gubitak kilaže?

by | 31 jula, 2021
Da li su banane dobar izbor za gubitak kilaže

Kada pomislimo na voće koje može poslužiti kao deo obroka, sasvim je sigurno da ćemo se setiti banane. Jer od njih možemo praviti hleb, palačinke, potopiti ih u čokoladu, pretvoriti ih u sladoled… Mogućnosti su zaista raznovrsne. Podrazumeva se i to da su one i odlična užina koju je lako poneti sa sobom, a koja je prepuna korisnih vitamina i minerala.

– Ali da li je ovo slatko, zasitno voće dobro i za mršavljenje? Svi znamo da banane sadrže šećere i druge ugljene hidrate. Međutim, ne brinite – ispostavilo se da su one i dalje sjajan izbor za one koji pokušavaju da smršaju – kaže nutricionistkinja Tamsin Jordan.

Dakle, definitivno možete uključiti banane u svoju ishranu a da se ne brinete da ćete pokvariti plan mršavljenja. Evo kako banane utiču na gubitak kilograma.

Pročitajte i… Zašto mršavljenje u jednom trenutku – stane?

Kolika je hranljiva vrednost banane?

Jedna mala, zrela banana ima oko 112 kalorija. Sastoji se od 0,85 grama proteina, 26,4 grama ugljenih hidrata, 2 grama vlakana i 0,3 grama masti. Takođe je bogata vitaminima i mineralima, poput kalijuma, fosfora, magnezijuma, vitamina C i folata.

Koje su zdravstvene koristi banane?

Banane su veoma hranljive i pomažu organizmu na različite načine. Pune su kalijuma – oko 375 miligrama po banani.

– Ovaj mineral deluje u saradnji s natrijumom, kako bi kontrolisao ravnotežu tečnosti u telu – kaže Tamsin, koja dodaje da povećanje unosa kalijuma može pomoći snižavanju krvnog pritiska.

Banane su, takođe, prepune vitamina C, koji pomaže imunološkom sistemu organizma.

– Pored toga, vitamin C neutrališe slobodne radikale, čime se smanjuje ćelijsko oštećenje, što pomaže odlaganju starenja kože – kaže nutricionistkinja.

Pročitajte i… Banana palačinke + grčki jogurt + bobičasto voće = odličan početak jutra!

– Magnezijum je važan za prenos neravnih impulsa, kontrakciju srca i za regulisanje glukoze i insulina.

Vitamin C je dobar i za kožu, jer štiti ćelije od oksidativnog stresa, podržava proizvodnju kolagena i poboljšava hidrataciju kože. Ako volite nezrelije banane, vaša creva mogu i te kako imati koristi od njih, jer sadrže rezistentni skrob.

Ako kojim slučajem ne volite da jedete banane, ali želite njihove benefite, uključite u upotrebu brašno od zelene banane. Prema istraživanju časopisa Journal of Nutrients, grupa učesnika koja je konzumirala brašno od zelene banane brže je gubila kilograme.

Kako tačno banane utiču na gubitak kilograma?

– Postoji zabluda da voće koje sadrži ugljene hidrate nije idealno za mršavljenje – tvrdi Jordan.

Voće može biti odlična hrana za mršavljenje.

– Umesto da se fokusirate na to da ne koristite uopšte ugljene hidrate u ishrani, a pokušavate da smršate, samo ih redukujte – objašnjava Jordan.

– Iako konzumiranje banana neće direktno dovesti do gubitka kilograma – jer  ishrana nikada nije toliko jednostavna – mogu vam pomoći u gubitku kilograma.

Sadržaj vlakana u banani omogućava sporo oslobađanje glukoze u krvi, što zauzvrat pomaže u kontroli apetita i čini da se duže osećate sitim.

Pročitajte i: Napunite tanjir hranom bogatom vlaknima – ona su važna iz više razloga

– Slatki ukus ovog voća zadovoljava žudnju za šećerom – kaže Jordan.

Banane sadrže lako svarljive ugljene hidrate, koji organizmu daju energiju pre, tokom ili posle treninga.

Kada pričamo o užini, Jordan preporučuje da se konzumiranje hrane koja predstavlja kombinaciju različitih makronutrijenata. Njen stručni savet glasi: uparite hranu koja sadrži ugljene hidrate s onom koja je bogata proteinima ili zdravim masnoćama. Dakle, u slučaju banana, dobra opcija je da ih spojite sa kikiriki puterom.

– Kašika putera od kikirikija koji sadrži proteine i masti odložiće varenje šećera u banani i povećati sitost – kaže ona.

Pročitajte i… Avokado – najbolji saveznik našeg srca

Koje je najbolje doba dana za banane?

Tamsin preporučuje svojim klijentima da konzumiraju banane ujutru jer tada deluju efikasnije na sagorevanje kalorija.

Ali, ona takođe dodaje da su banane korisne u bilo koje doba dana.

lepotaizdravlje.rsKarolina Grabowska via Pexels