4 namirnice koje pospešuju upale i čime da ih zamenite

by | 22 novembra, 2023
namirnice koje izazivaju upale

Hrana bitno utiče na naš imuni sistem i u stanju je da nam ceo organizam dovede u stanje upale. Koje namirnice izazivaju upalu?

Ljudsko telo ima sposobnost samoisceljenja, a koliko god nama bilo teško to da shvatimo, upale su ono što je prirodan deo tog pročesa zalečenja. Kada povredite koleno, normalno je da ono nabubri jer se protok krvi u oštećeno područje povećava i donosi ćelije imunog sistema zaduženog za popravku oštećenog tkiva. Slično se događa u celom telu.

Nezdrava ishrana, stres, nedostatak vežbanja ili čak višak kilograma mogu izazvati hronične upale. U medicini, ovo se naziva hroničnom upalom niskog stepena. U suštini to je vrsta upale koja stalno tinja u pozadini, nedovoljno jaka da izazove infekciju, sasvim dovoljno jaka da vam poremeti svakodnevicu.

Koji su simptomi hronične upale?

Ovaj tihi proces može izazvati povećanje određenih supstanci u krvi, zvanih citokini, i drugih inflamatornih supstanci koje uzrokuju ukočenost zglobova, bol u mišićima ili probleme sa varenjem. Hronična upala niskog stepena je takođe povezana sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, kao što su insulinska rezistencija, arterioskleroza (otvrdnjavanje arterija) i povećan rizik od krvnih ugrušaka. U stvarnosti, to je kao tihi ubica koji malo po malo oštećuje telo.

Namirnice koje izazivaju upalu: Šta jesti, a šta ne?

Jedan od glavnih spoljnih faktora koji izazivaju upalu je ishrana. Šta jesti, a šta ne?

Dr Žaklin Volf, gastroenterolog i profesor na Medicinskoj školi Harvard, kaže da je to jedno od pitanja koja joj se najviše postavljaju. Tokom poslednjih godina otkriveno je da postoje vrste hrane koje smanjuju zdrave antinflamatorne bakterije u organizmu i tako pojačavaju upalu, dok postoje i one koje se bore protiv simptoma i uzroka upala.

Masno meso

Konzumacija masnog mesa kao što su jagnjetina, govedina ili svinjetina promoviše blagu upalu. Životinjske masti i zasićene masti mogu da promene crevne bakterije povećanjem lipopolisaharida, što može da izazove upalu. Takođe mogu izazvati promene koje smanjuju masne kiseline kratkog lanca, koje su antiinflamatorne i važne za zdravlje debelog creva.

Šta jesti umesto masnog mesa? Jagnjetinu, govedinu ili svinjetinu zamenite ćuretinom ili piletinom, koje imaju malo zasićenih masti i holesterola; i ribom koja ima malo zasićenih masti i bogata je omega 3 masnim kiselinama.

Ultra obrađena hrana

Ultra-obrađena hrana je obično bogata zasićenim i trans mastima, šećerima, natrijumom i aditivima. Ovi njeni sastojci  povećavaju upalu i štetni su po zdravlje. Postoje naučni dokazi da konzumacija ultra-prerađene hrane povećava rizik od raka debelog creva.

Šta jesti umesto ultra-prerađene hrane? Trebalo bi da jedete više svežeg voća i povrća koje sadrži antiinflamatorne polifenole. Takođe, dobre su integralne žitarice koje obezbeđuju antioksidante iz mekinja ili pšeničnih klica.

Sokovi

Slatka i bezalkoholna pića spadaju u kategoriju ultra-prerađenih i pokazalo se da povećavaju rizik od dijabetesa, gojaznosti i kardiovaskularnih bolesti. Sve ove bolesti zauzvrat izazivaju hronične upale.

Čime zameniti sokove?  Pijte zeleni i crni čaj zbog sadržaja polifenola, i kafu, za koju se takođe pokazalo da ima antiinflamatorno dejstvo.

Kokosovo i palmino ulje

Ova ulja su bogata štetnim mastima i prisutna su u mnogim ultra-prerađenim namirnicama. Kokosovo ulje sadrži više od 90% zasićenih masti, što ga čini još lošijim od putera. A palmino ulje prisutno u ultra-prerađenoj hrani nije loše samo zbog zasićenih masti već i zbog estara koje sadrži. To su hemijske supstance koje se stvaraju kada je izloženo visokim temperaturama i koje povećavaju rizik od raka ili otkazivanja bubrega .

Čime zameniti kokosovo i palmino ulje? Zamenite ih devičanskim maslinovim uljem, bogatim antiinflamatornim supstancama koje sprečavaju hronična oboljenja.

PeopleImages/istock/gettyimagesplus