Kada se pojavi višak kilograma, ove namirnice su odgovorne

by | 22 avgusta, 2022
namirnice koje goje

Činjenica je da je višak kilograma posledica celokupnog jelovnika, loših navika, nedostatka aktivnosti… Ipak, ako ste primetile da se naglo gojite, najverovatnije je da ste počele da jedete više ovih namirnica

Ako želite da se oslobodite viška kilograma, a ne znate odakle da počnete, nutricionista i guru za mršavljenje Michael Mosley predlaže da se iz ishrane eliminišu tri grupe najnezdravijih namirnica. Prema mišljenju stručnjaka, to su glavni neprijatelji vitkog tela. Njihovo odbacivanje će ubrzati metabolizam i dovesti telo u režim sagorevanja masti.

 

Šećer i proizvodi sa njim

Smanjite šećer, slatke napitke i deserte –  preporučuje dr Mosley. Prema njegovim rečima, konzumiranje previše šećera i raznih poslastica ne povećava samo rizik od gojaznosti. Ona nas vodi do srčanih oboljenja, hipertenzije i upala. Dakle, smanjenje količine slatkiša preporučuje se ne samo onima koji žele da smršaju, već i svima onima koji žele da očuvaju dobro zdravlje.

Ono što je jako važno jeste da čak i oni proizvodi koji se predstavljaju kao dijetalni često imaju šećere. Zato – pažnja!

 

Skrob

Beli hleb, testenine, krompir, beli pirinač su na „crnoj listi”. Umesto toga, pređite na integralne žitarice kao što su bulgur, raž, ječam od celog zrna, divlji pirinač i heljda.

Mahunarke kao što su sočivo, pasulj i slanutak su takođe zdrave zamene za skrobne ugljene hidrate. I, naravno, povrće, koje će biti odličan prilog za meso ili ribu.

Skrobne namirnice su, ako je verovati nutricionistima, najveća zamka jer su česte u našoj kuhinji i ne smatraju se posebno štetnim. Uz navedene namirnice, pokazalo je istraživanje u Velikoj Britaniji, kukuruz je još jedna skrobna namirnica koja usporava mršavljenje.

 

Praređevine: suhomesnato, konzerve i smrznuta hrana

Prerađena hrana je hrana koja je podvrgnuta bilo kojoj jakoj preradi: konzervisanju, zamrzavanju, termičkoj obradi. Takvi proizvodi po pravilu sadrže hemijske aditive i razna veštačke ukuse. Najpopularnija (i najštetnija) prerađena hrana uključuje brzu hranu, čips, sladoled, većinu slatkiša koji se kupuju u prodavnici, kobasice, smrznutu gotovu hranu.

 

 

Saveti nutricioniste: Skrivene kalorije – gde se one zaista kriju i kako da ih izbegnemo? (I deo)

santje09/gettyimagesplus