Da li je gel lak opasan? Ili je opasnije njegovo uklanjanje?

by | 24 novembra, 2023
Da li je gel lak opasan; devojka drži ruku u UV lampi za učvršćivanje gel laka na noktima

Gel manikir je jedna od najpopularnijih procedura, a povremeno se može čuti da baš i nije bezbedna. Da li je gel lak opasan?

Gel lak se pojavio na kozmetičkom tržištu ne tako davno, početkom 2000-ih, i za kratko vreme uspeo je da izazove pravu pometnju. Po prvi put je manikir mogao da traje duže vreme. Gel premaz ima neosporne prednosti u odnosu na obični lak: ne razmazuje se, uvek izgleda sveže i uredno, i može izdržati i veće opterećenje. Međutim, oduševljenje je zamenjeno zabrinutošću jer ima i onih koji tvrde da gel lak uopšte nije bezopasan.

Da li je gel lak opasan: Počnimo od hemijskog sastava laka

Nanošenje gel laka, na prvi pogled, može izgledati kao obična procedura, ali u stvari iza toga stoje složeni hemijski procesi. Polimerizacija, rastvarači i fotoinicijatori su složeni pojmovi koji će se češće čuti u naučnoj laboratoriji nego u salonu za nokte. Ali svi oni imaju direktan uticaj na lak za nokte.

Obični lak za nokte sadrži polimere i rastvarače. Kada se nanese, rastvarač isparava, ostavljajući polimere da formiraju film na noktima. Adhezivne polimerne smole, koje su takođe sadržane u sastavu, pomažu ovom filmu da se čvrsto prianja na nokte i daju premazu visoki sjaj.

Sastav gel laka je malo komplikovaniji: sadrži fotoinicijacijska jedinjenja koja zahtevaju ultraljubičasto zračenje za početak procesa polimerizacije (očvršćavanje laka). Gel lak se nanosi u slojevima i zatim zrači – tako dobijamo veoma postojanu kompoziciju na noktima koja može da traje nedeljama. I obični i gel lakovi za nokte takođe koriste plastifikatore, koji se dodaju kako bi se sprečilo pucanje ili lomljenje premaza. Oni ostaju čak i nakon isparavanja rastvarača ili izlaganja ultraljubičastom svetlu.

Ključni sastojak laka za nokte, zahvaljujući kojem možete napraviti manikir bilo koje boje, su pigmenti. Obično su organski i neorganski. Neorganski pigmenti daju plave, zelene, crveno-narandžaste nijanse, dok organski pigmenti, koji su slični onima koji se koriste u prehrambenim bojama, imaju širu paletu i mogu biti bilo koje boje.

Bolesti noktiju uzrokovane manikirom

Bilo koji manikir, bilo sa običnim premazom ili gelom, na ovaj ili onaj način povređuje nokat, posebno se to dešava prilikom uklanjanja laka pomoću uređaja. Koliko se tačno stari premaz može ukloniti bez oštećenja nokatne ploče zavisiće od nivoa profesionalizma manikirke. Ako se postupak sprovodi bez poštovanja pravila bezbednog rada, posledica može biti bolest noktiju. Kao što je oniholiza.

Oniholiza je potpuno ili delimično odvajanje nokta od nokatnog ležišta. Odvajanje nokatne ploče počinje postepeno, od slobodne ivice korena nokta. Nokat prvo pobeli, zatim počinje ljuštenje, ali ne više od polovine, u retkim slučajevima, patološki proces može uticati na celu ploču. Jednom kada se nokat oljušti, neće moći ponovo da izraste u ležište nokta. Ispod njega se formiraju praznine koje ne izazivaju bol. Ako je oniholiza praćena infekcijom, možete se javiti otok.

Gljivice na noktima

Gljivična infekcija noktiju nije neuobičajena, njome se možete zaraziti u salonu za nokte samo ako se alat ne očisti nakon svakog klijenta. Gljivična infekcija, koja ulazi u praznine ili mikropukotine, počinje da se aktivno umnožava, utičući na nokat. Bolest se može otkriti u ranim fazama promenama boje i oblika noktiju (ploča postaje mutna, pojavljuju se pruge i tačke, počinje piling). Gljiviična infekcija noktiju izuzetno je zarazna i teško se leči, tako da može proći i nekoliko meseci pre nego što se u potpunosti suzbije.

Šta je štetnije: sam premaz ili njegovo uklanjanje

Sudeći po hemijskom sastavu, nošenje gel laka ne predstavlja posebnu opasnost po zdravlje. Nokti formirani od mrtvih ćelija fizički nisu u stanju da „apsorbuju“ supstance od kojih je proizvod napravljen. Štaviše, koncentracija komponenti je zanemarljiva, što znači da je efekat na telo minimalan.

Nije sam lak taj koji može štetiti strukturi noktiju, već njegovo nepravilno uklanjanje, odnosno ključnu ulogu ovde igra tehnika izvođenja manikira. Po pravilu, postoje dva načina za uklanjanje gel laka: potopite nokte u poseban proizvod koji sadrži aceton ili uklonite premaz pomoću mašine. Prva metoda nije popularna zbog visokog rizika od presušivanja ploče, manikirke radije uklanjaju premaz električnom turpijom.

Skidanje gel laka je najvažnija faza manikira, tokom koje se ploča može ozbiljno oštetiti. Manikirka često ne vidi šta tačno skida. Bezbedno uklanjanje električnom turpijom zahteva određene veštine, kao i iskustvo. Nekvalifikovana manikirka je ono što može ugroziti vaše nokte.

Da li je gel lak opasan: Koliko je opasno zračnje iz UV lampe

Upotreba ultraljubičaste lampe je neophodna kako bi se lak mogao čvrsto stvrdnuti na noktima. Kao što znate, UV zraci štetno utiču na ćelije kože, uništavaju kolagena vlakna i uzrokuju prevremeno starenje. Sprovedena je studija u kojoj je utvrđeno da je za dobijanje dnevne količine sunčeve energije dovoljno da držite ruke u ultraljubičastoj lampi za manikir samo 10 minuta. Zato se savetuje korišćenje specijalnih rukavica prilikom manikira. Kao i nanošenje SPF kreme na ruke pre korišćenja led lampe.

Važna pravila za siguran manikir

1. Higijena

Pre nego što sednete za sto u salonu, uverite se da su instrumenti pravilno sterilisani. Salon mora da ima najmanje jedan sterilizator.

2. Bez bola

Ako tokom procesa skidanja laka za nokte osetite bol ili peckanje, obavezno to recite. Skidanje premaza ne sme da boli! Bol je znak da manikirka, pored sloja gela, turpija i sam nokat. Kada uronite ruku u UV lampu za manikir, mogu se pojaviti i neprijatne senzacije u vidu bola, peckanja ili svraba.

3. Pažljivo uklanjanje premaza

Prilikom uklanjanja gel laka, uklanja se samo premaz do osnove, a zatim se nokat polira kako se ne bi oštetio.

 

Galina Kiseleva/gettyimages.co.uk