Kako smršati bez gladovanja: Isprobajte fenomenalnu dijetu 5:2

by | 30 novembra, 2022
Kako smršati bez gladovanja

Otkrivamo vam trikove kako smršati bez gladovanja i bez jo-jo efekta. 

Da li ste čuli za novu dijete 5:2 i Fast 800? Sve njih objedinjuje jedan autor – dr Majkl Mozli, koji se prvo zauzeo za transformaciju sopstvenog tela, a potom stečeno iskustvo počeo da primenjuje na druge. Mozli je novinar koji se, zahvaljujući svom medicinskom obrazovanju bori protiv mitova o ishrani i dijeti.

Njegove dijete se mogu koristiti odvojeno ili kombinovano u različitim fazama života. Veoma je popularna metoda Fast 800, koja se koristi za sistematski gubitak težine. Suština dijete je da ne unosite više od 800 kalorija dnevno najmanje dve, a najviše 12 nedelja. Istovremeno, možete birati hranljive i ukusne namirnice koje zaista zadovoljavaju  glad, pa čak i ponekad sebi dozvoliti parče čokolade ili čašu vina.

Kako smršati bez gladovanja- dijeta 5:2

Dijeta 5:2 se fokusira na dosledno održavanje težine i uključuje stroga ograničenja dva dana u nedelji. Takođe je osmišljeno na poseban način da se što više izbegne osećaj gladi. Za one koji prate ovu dijetu, dr Mosli ima nekoliko saveta koji će vam pomoći da maksimalno iskoristite svoju ishranu. Pet dana u nedelji ne brojite kalorije, a zatim dva dana u nedelji smanjite kalorije na 800 kalorija dnevno. Dani posta mogu biti uzastopni, ili ćete možda radije da ih razdvojite – radite kako želite.

Mozli je objasnio i koju hranu odabrati za svoj meni, bez obzira da li su kalorije ograničene tog dana ili ne. Imaćete mnogo više koristi od povremenog posta ako pređete na mediteransku ishranu sa niskim sadržajem ugljenih hidrata i u dane kada smanjite kalorije. To znači što više maslinovog ulja i orašastih plodova, kao i više jaja, punomasnog jogurta, masne ribe i povrća. Obavezno jedite proteine i povrće u danima posta. Proteini su veoma zadovoljavajući u smislu apetita, a možete jesti puno povrća sa vrlo malo kalorija.

U danima posta, kada bi sav unos hrane trebalo da bude ograničen na 800 kalorija, Majkl savetuje kuvanje po prilagođenim receptima koji tumače popularnu mediteransku ishranu.  Mozli napominje da se broj obroka u takvim danima može raspodeliti po volji. Za neke ljude ovo će značiti dva obroka dnevno, za druge mogu biti tri manje porcije.

Vredno je uzdržati se od nedvosmisleno štetne hrane koja ne sadrži supstance korisne za telo – treba je svesti na minimum čak i u danima kada kalorije nisu ograničene. Smanjite šećer, slatke poslastice, zaslađena pića i deserte. Ovo uključuje većinu žitarica za doručak, koje obično sadrže šećer, kao i većinu komercijalnih smutija. Smanjite ili izbegavajte skrobne ugljene hidrate, odnosno belu hranu kao što su hleb, špageti, krompir i beli pirinač. Umesto toga, pređite na integralne žitarice, uključujući bulgur, raž celog zrna, ječam od celog zrna, divlji pirinač i heljdu. Smeđi pirinač je takođe u redu. Mahunarke poput sočiva, pasulja i leblebija su takođe zdrave i zasitne.

Dijeta 5:2- koje namirnice su dozvoljene?

Većina recepatauključuje pet sastojaka  kako biste mogli da pravite zdrave, zdrave obroke sa živim ukusima sve vreme. A to su:

  • so i biber,
  • mešavina sušenog bilja
  • maslinovo ulje,
  • ekstra devičansko maslinovo ulje (za preliv salata),
  • crveno ili belo vinsko sirće.

Kako smršati bez gladovanja- Ideja za doručak

Šta možete da kuvate za doručak za one koji prate dijetu 5:2? Poširano jaje na podlozi od zelenila sa paradajzom i fetom ima oko 254 kalorije po porciji.  Šta vam je potrebno da pripremite ovo dijetetsko i istovremeno prilično hranljivo jelo:

  • 200 g spanaća
  • šaka svežeg kopra (sitno iseckanog)
  • 4 srednja paradajza,
  • 50 g seckane fete
  • 2 jaja,
  • 2 kašičice ekstra devičanskog maslinovog ulja,
  • 1 kašičica belog vinskog sirćeta
  • začini po ukusu
  1. Način pripreme:Spanać ocediti u cediljku i preliti ključalom vodom. Pustite da se skuva, a zatim malo ohladi pre nego što ga iscedite kako bi iz njega izašlo što više vlage.
  2. Zatim prebacite listove u činiju i pomešajte ih sa jednom kašičicom ekstra devičanskog maslinovog ulja, sitno seckanim mirođijem i začinima po vašem izboru.
  3. Pomešajte paradajz, fetu, preostalo maslinovo ulje, sirće i malo crnog bibera.
  4. Jaja skuvajte poslednja da budu topla kada se služi doručak. Prokuvajte ih u ključaloj vodi oko tri do četiri minuta i poslužite na podlozi od spanaća, pa prelijte paradajzom i feta sirom.

Dijeta sto broj 5: Olakšava čišćenje jetre i žučne kese

Lepota i zdravlje Foxys_forest_manufacture/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.