Dijeta fast 800: Kako zapravo utiče na organizam?

by | 15 oktobra, 2022
Dijeta fast 800

Dijeta fast 800 je relativno novi režim ishrane koji je već postao veoma popularan. On, naime, obećava da se može skinuti oko 5 kg za nekoliko nedelja. Hajde da zajedno vidimo u čemu je tajna.

Autor dijete Fast 800 je poznati nutricionista MichaelMosley, koji je svetu ponudio još nekoliko opcija ishrane za mršavljenje. Na primer, dijeta 5:2 – koja je takođe delimično uključena u ovaj metod. Mosley obećava da oni koji se pridržavaju plana obroka mogu izgubiti do 5 kg za samo dve nedelje. Sam režim ishrane traje četiri nedelje.

Dijeta fast 800- vodič

Tajna se može otkriti iz imena – deo  ishrane, tačnije, prve dve nedelje, potrebno je da konzumirate 800 kcal dnevno. Zatim, u naredne dve nedelje, treba da se držite režima 5: 2, kada možete da jedete 800 kcal 2 dana u nedelji, a preostalih 5  koliko želite. Dijeta može trajati duže – ali, prema preporukama, ne duže od 12 nedelja.

Faza 1

Uključuje pridržavanje režima ishrane od 800 kalorija dnevno najmanje dve nedelje.Takva ishrana treba da izazove umerenu ketozu u telu (proces sagorevanja masti, otprilike isto se dešava i tokom keto dijete). Ovo je najteža, ali intenzivna faza dijete. Istovremeno, važno je unositi različite hranljive materije kroz namirnice.

Dijeta fast 800- 2. faza

Kada počnete da gubite težinu, pređite na drugu fazu – jedite 800 kalorija dva dana u nedelji, a u ostatku dana držite se razumne kontrole porcija. Preporučuje se mediteranska dijeta.

U ovom periodu jedite manje prerađene i više kuvane hrane, sa više povrća i voća, kao i integralnih žitarica, pasulja, sočiva, više vlakana, dosta orašastih plodova, nemasnih mlečnih proizvoda i masne ribe. Smanjite ili izbegavajte šećer, eliminišite skrobne ugljene hidrate kao što su beli hleb i bela testenina i konzumirajte 45-60 grama visokokvalitetnih proteina dnevno.

Ova faza je važna, jer nakon ulaska u stanje ketoze, telo će gubiti masti. Nivo glukoze u krvi će se takođe pratiti, što će vam pomoći da se ne pokvarite i da se držite veličine porcija.

Odnos 5:2 takođe omogućava onima koji su na planu da iskuse druge prednosti ishrane, kao što su apoptoza (uklanjanje starih ili oštećenih ćelija), regeneracija tkiva, smanjen rizik od raka, povećana brzina metabolizma i smanjena upala.

Faza 3

Veoma je važno da to uradite kako treba. Ovde se misli na prelazak na mediteransku ishranu sa niskim sadržajem ugljenih hidrata sa umerenim porcijama.

Mediteranska dijeta je najzdravija ishrana na planeti. Prepuna je voća, povrća, orašastih plodova, maslinovog ulja i ribe, od kojih je sve dobro za vašu figuru i pokazalo se da pomaže u prevenciji demencije, moždanog udara, kardiovaskularnih bolesti, a poznato je i da eliminiše dijabetes u nekim slučajevima. 2 tipa .

Glavna pravila mediteranske dijete su:

  • Svakodnevna konzumacija povrća, voća, integralnih žitarica i zdravih masti.
  • Nedeljna konzumacija ribe, živine, mahunarki i jaja.
  • Umerene porcije mlečnih proizvoda.
  • Ograničena konzumacija crvenog mesa.

Mediteranska ishrana: Da li je zaista najzdravija? Evo šta kaže nutricionistkinja

Lepota i zdravljemonkeybusinessimages/iStock/Getty Images Plus via Getty Images


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.