Popularna dijeta: šta je peganizam i zašto ga treba isprobati?

by | 31 avgusta, 2022
peganizam

Peganizam je najnoviji u nizu trend zdrave ishrane, a zašto ga vredi isprobati, pokušavamo da otkrijemo u nastavku.

Koliko god lekari govorili da je najbolja dijeta zapravo pravilna i uravnotežena ishrana, svaki dan se pojavljuju novi trendovi ishrane koji obećavaju neverovatne rezultate i brz gubitak težine. Jedan od najnovijih u nizu je peganizam.

Šta je peganizam?

Vegetarijanstvo podrazumeva nekonzumiranje hrane životinjskog porekla, a paleo dijeta nastoji da vrati čoveka na „drevnu” ishranu, odnosno na hranu koju su naši preci navodno jeli: pre svega meso, ribu i živinu. Međutim, glavni princip paleo dijete je minimiziranje obrade hrane, tako da ova dijeta ne isključuje biljnu hranu. U ovoj dijeti potrebno je da se odreknemo mlečnih proizvoda, šećera i žitarica.

Sa druge strane, peganistička dijeta nastoji da iskoristinajbolje od svake dijete kako bi se stvorila uravnotežena i zdrava ishranu. Osnova ove ishrane je proteinska hrana i sirovo povrće i voće. Tokom dana treba da se pridržavamo pravila 5-4-3-2-1.

Tokom dana, preporučljivo je:

  • 5 porcija povrća (osim korenastog povrća);
  • 4 porcije ugljenih hidrata: voće i žitarice (osim pšenice);
  • 3 porcije proteina: riba, piletina, jaja, nemasna govedina;
  • 2 porcije mono i polinezasićenih masti (avokado, orasi)
  • 1 porcija sojinog ili bademovog mleka

Benefiti ove dijete

Glavne prednosti ishrane su nizak unos šećera, velika količina dijetalnih vlakana, te nekonzumiranje proizvoda koji sadrže pesticide, antibiotike i hormone.

Stručnjaci su saglasni da ako se veganstvo i paleo dijeta i dalje kritikuju zbog sumnjivih zdravstvenih koristi, onda ovaj novi sistem ishrane izgleda prilično izbalansirano i može biti dobar početak za nekoga ko želi da stekne zdrave navike. Takođe je veoma slična mediteranskoj ishrani koju karakteriše konzumacija velikih količina svežeg voća i povrća i umerene količine mesa i ribe. Inače, mediteranska ishrana se generalno smatra s najuravnoteženijim i najzdravijim.

Da li peganizam pomaže da izgubimo višak kilograma?

Ovo je vrlo verovatno, jer ovaj režim ishrane podrazumeva izbegavanje industrijskog šećera, prerađene i nezdrave hrane, ali ograničava unos mnogih namirnica koje su telu potrebne da nadoknadi vitamine i minerale.

Ono što nutricionisti savetuju jeste da se pre odluke da počnete da se hranite na ovaj način ipak konsultujete sa stručnjakom.  Možete izgubiti težinu uz pomoć bilo koje dijete. Glavna stvar je da broj unesenih kalorija treba da bude 2 puta manji od broja izgubljenih. Pre nego što sledite nutricionističku modu, bolje je da poboljšate svoj životni stil, prestanete da jedete kasno, imate redovnu fizičku aktivnost – i, možda, vremenom neće biti potrebe za bilo kakvom dijetom.

Kefir dijeta: Skinite 3 kilograma za 3 dana!

Lepota i zdravljegpointstudio/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.