Vežbe za istezanje posle treninga

by | 11 marta, 2020

Vežbe za istezanje posle treninga podjednako su važne koliko i sam trening. Istezanjem „razvlačite“ mišiće i smanjujte mogućnost da povredite zglobove, ali i same mišiće. Vodite računa kada vežbate i da sve što radite radite polako, bez naglih pokreta, da budete opušteni i da nikada ne prelazite granicu bola. Predlažemo vam pet osnovnih vežbi za istezanje koje opuštaju mišiće i smanjuju mogućnost od povreda.

Vežbe za istezanje zadnje lože

Sedite na pod sa nogama ispruženim ispred sebe. Spustite grudi što bliže bedrima i rukama pokušajte da dohvatite stopala. Kada dođete do granice bola, ostanite u tom položaju dvadeset sekundi. Ne zadržavajte dah (česta pojava), nego dišite normalno. Uradite ukupno četiri ponavljanja. Ova vežba je odlična za istezanje zadnje lože ali i za celo telo, jer u principu rade mišići ruku, nogu i leđa.

joga stap lepota zdravljeVežbe za istezanje listova i zadnje lože

Zauzmite položaj kao na slici. Iskoračite jednom nogom ka napred, dok je druga noga zategnuta. Oba stopala moraju biti celom površinom na podlozi. Čim osetite da se mišići na ispruženoj nozi zatežu, prestanite da gurate dalje. To je granica do koje treba da idete.  Zadržite se u tom položaju dvadeset sekundi, a zatim uradite isto i sa drugom nogom. Ovu vežbu treba da uradite po četiri puta svakom nogom.

istezanje

Vežbe za istezanje leđa i ramena

Desnu ruku podignite u vis a lakat savijte iza glave pod uglom od 90 stepeni. Zatim levom rukom povucite lakat desne prema unutra. Zadržite dvadeset sekundi pa promenite ruku. Ponovite četiri puta. Odlična je za istezanje i donjeg dela leđa.

istezanje leđa

Vežbe istezanja za fleksibilnije zglobove

Polovinom stopala stanite na ivicu stepenica ili podignutu stabilnu platformu. Držite se za ogradu ili zid, kako biste imali ravnotežu. Podignite petu jedne noge, a zatim spustite do najniže moguće tačke. Zatim uradite isto i drugom nogom. Uradite dvadeset naizmeničnih ponavljanja. Zglobovi će vam biti zahvalni i nećete osećati pritisak na njima. Odmorićete ih na taj način.

zglobovi

Vežbe za istezanje leđa i ruku

Lezite na stomak. Odgurujući se dlanovima o pod, podignite gornji deo tela. Odmah zatim podignite i donji. Zategnite telo, pogledajte prema gore i zadržite dvadeset sekundi. Vežbu ponovite još tri puta.

devojka joga lepota zdravlje

Foto: Guliver/Getty

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.