Tajna gubitka težine posle četrdesete – samo dodajte ove namirnice u ishranu

by | 11 avgusta, 2022
gubitak težine posle četrdesete

Glavna promena koju morate da napravite jeste da svojim obrocima dodate dijetalna vlakna ili mekinje. Ali, priča o gubitku težine posle četrdesete ovde ne završava

 

Kada se približi taj magični četrdeseti rođendan, telo neminovno počne da trpi promene. Ne govorimo o sitnim borama ili podbratku, već o promenama koje si prikradu tiho i koje iz početka i ne primetite. Nivo energije se smanjuje, mišići počinju drugačije da reaguju na napor, a metabolizam počne da se usporava. Kilogrami se, nekako, pojave sami od sebe, iako ništa niste menjali u svojoj svakodnevici.

 

Zašto je toliko otežan gubitak težine posle četrdesete?

Uzrok se krije upravo u rečenici „nisam ništa promenila“. Nauka je dokazala da se telo žene drastično menja oko četrdesete i koliko god da želimo da zauvek budemo mlade, trebalo bi ovo da prihvatimo. I pobedimo.

Jedno od prvih saznanja koje nam ne prija jeste da gubitak težine posle četrdesete nije lak posao. Sve one dijete i ishrana koji su bili delotvorni do malo pre, sada uopšte ne daju rezultate. Opet, krivac su hormonske promene i vaš novi metabolizam. Pa, hajde da ih upoznamo i da im doskočimo.

 

Gubitak težine posle četrdesete: kako da se hranim?

Istraživanja su pokazala da pacijenti sa prekomernim kilogramima počnu naglo da gube težinu kada u svoje obroke uvedu vlakna! Potrebno vam je 150 do 200 grama vlakana tri puta dnevno i mršavljenje može da počne.

Šta učine vlakna? Ništa posebno – ona su samo takva kakva jesu: puna zahtevnih nutritijenata koja zahtevaju da se organizam malo više angažuje kako bi ih svario. I da potroši energiju na taj proces.

Sledeći koristan proizvod za gubitak težine posle četrdesete je voda. Stručnjaci su primetili da, kako vreme odmiče, ljudi počnu da unose sve manje vode. Umesto neophodnih 1,5 litara, većina žena u ovom periodu pije tek 500 do 800 mililitara dnevno. Da li ste i vi među njima? Ako niste sigurne, probajte da dva dana za redom merite unos vode, odnosno da brojite ispijene čaše.

Da biste unele dovoljno vode da pokrenete metabolizam i mršavljenje, potrebno je da svaki put kada uzmete čašu popijete bar 30 mililitara po kilogramu svoje idealne težine. Znači, ako imate oko 165 centimetara i 45 godina, trebalo bi da popijete oko dva deci odjednom. Tokom dana, potrebno vam je između 8 i 10 ovakvih čaša vode.

 

Šta ne smem da jedem posle četrdesete?

Najvažnija je ova veština: kontrola. Jednostavno se morate naterati da iz ishrane isključite pojedine namirnice.

To su:

namirnice koje sadrže skrivene masti ili trans masti;

namirnice sa skrivenim skrobom i konzervansima.

 

U realnosti, ovaj spisak znači da iz ishrane morate da izbacite sve: sosove, poluproizvode, kobasice, peciva, slatkiše, grickalice, sokove. Zašto? Naše telo ne može da preradi ovakve proizvode, a to dovodi do zadržavanja tečnosti u organizmu.

Trebalo bi da učinimo ishranu što raznovrsnijom, kažu nutricionisti. Neophodne su nam namirnice bogate kalcijumom, vitaminom D, nezasićenim masnim kiselinama. Takođe je važno pratiti potrebnu količinu proteina u vašoj ishrani.

Da biste posle 40 godina ostali u odličnoj formi, obavezno morate da jedete i životinjske i biljne proteine, zdrave nezasićene masne kiseline, ugljene hidrate sa niskim glikemijskim indeksom i dosta vlakana.

Savet nutricioniste: Vlakna u ishrani – zašto i koliko?

dima berlin/gettyimagesplus


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.