Da li biste radije uživali u omiljenoj hrani ili nosili najmanju konfekcijsku veličinu?

by | 16 februara, 2021

U kakvoj su vezi Sofija Loren, konfekcijska veličina i omiljena hrana? Saznajte sve šta je intuitivna ishrana kroz nove Beleške iz kuhinje Jasmine Ubiparip, zamenice glavne urednice magazina L&Z.

Pitanje iz naslova inspirisano je čuvenim citatom koji se pripisuje Sofiji Loren. Filmska diva je, navodno, jednom prilikom izjavila sledeće (u slobodom prevodu):

Mnogo bih radije da jedem testeninu i pijem vino nego da nosim najmanju konfekcijsku veličinu.”

Bez obzira na to da li je Sofija ovo zaista rekla ili je to samo jedan od internet mitova, ova rečenica mi se urezala u pamćenje. Zašto? Prvo, istog trenutka bih mogla da je potpišem. I drugo, u njoj se krije suština tzv. intuitivne ishrane.

Ali, sad kad sam objasnila odakle ideja za naslov, hajde da se ipak vratimo na početak, tamo gde je intuitivna ishrana nastala: zaronićemo u more raznoraznih saveta i trendova o zdravoj ishrani. (Otkrijte i: Morate probati: Neodoljivi čokoladni smuti bogat gvožđem)

Da li ste se zasitili high-fact ishrane?

Ne, nije slovna greška u pitanju. Kada kažem high-fact, mislim na sve te savete o tome šta da jedemo, a šta da izbegavamo. Šta je zdravo, šta nije. Mada, možda ipak i jeste zdravo? Jer, informacije koje kruže često su protivrečne i vremenom se menjaju.

Imam u vidu i sve te različite pristupe ishrani.

Da krenem od sebe: godinama sam bila vegetarijanka (etički razlozi), a i sada na mom jelovniku dominira biljna ishrana, mada ponekad pojedem supu, onu bistru, od kostiju, zbog kolagena. Pretpostavljam da se može reći da sam fleksitarijanka? Osim toga, ograničavam i deserte s dodatim šećerima – na jednom do dvaput nedeljno. I trudim se da ne jedem visoko prerađenu hranu.

Moja sestra je bila veganka, u jednom periodu i gluten-free. Nekoliko drugarica je bilo na keto ishrani. Mahom, one su na keto prešle s hrono. Tu je i nekoliko prijatelja i poznanika kojima odgovara periodični post, kao i onih (uključujući i mene) koji su privremeno, nakon kvantne djagnostike, zbog intolerancija izbacili određene grupe namirnica.

Velikoj većini nas, nezavisno od tipa ishrane za koji se opredeljujemo, zajedničko je to da ili promenom ishrane pokušavamo da rešimo zdravstveni problem, ili smo nezadovoljni kilažom. Ili jedno i drugo.

Ukratko, u mom okruženju retki su oni koji jednostavno – jedu ono što im se jede, kad im se jede i koliko im se jede – bez razmišljanja o pravilima.

A mi smo, naravno, samo delić šire slike.

Šta je to intuitivna ishrana?

Pretpostavljam da tu negde leži i razlog zbog kojeg se, kao jedan od vodećih food trendova (prema istraživanju fondacije International Food Information Council – IFIC), izdvojila intuitivna ishrana. “Intuitivci” više ne žele da slušaju spolja nametnuta pravila, već se u potrazi za odgovorom na pitanja “šta da jedem, kada i koliko” okreću – svom organizmu.

Da li i vama to deluje kao da se krug zatvara, tj. da je kult različitih dijeta / načina ishrane dosegao svoj maksimum, pa se polako vraćamo na početak: subjektivnom osećaju i potrebama? Nedijeti.

Ali, da paradoks bude veći, danas i nedijeta ima svoj skup principa, čak i naziv – intuitivna ishrana.

Kako je nastala intuitivna ishrana

Sam naziv, i osnovne principe, osmislile su nutricionistkinje Evelin Trajbol (Evelyn Tribole) i Eliz Reš (Elyse Resch), koje su još 1995. godine objavile knjigu Intuitivna ishrana: Revolucionarni program koji deluje (Intuitive Eating: A Revolutionaray Program That Works). Pristup je osmišljen da bi onima koji s jedne restriktivne dijete prelaze na drugu pomogao da poprave svoj odnos prema hrani. Važno je istaći da cilj intuitivne ishrane nema nikakve veze s mršavljenjem.

Koji su osnovni principi

1. Prestanite da držite dijete.

2. Poštujte svoju glad.

3. Ne vodite rat protiv hrane.

4. Ne etiketirajte svoje ponašanje u vezi s hranom kao loše. (Umesto: “Pojela sam parče torte – nisam to smela sebi da dozvolim”; razmišljajte: “Pojela sam parče torte – divno, kakav ukus!)

5. Uživajte u hrani.

6. Poštujte svoju sitost. Jedite samo do granice do koje se prijatno osećate.

7. Naučite da prepoznate svoja osećanja i da izbegnete emotivno prejedanje.

8. Poštujte svoje telo. Ne očekujte da uđete u veličinu XS ako ste po prirodi krupnije građe.

9. Budite fizički aktivni. Otkrijte u kojim aktivnostima zaista uživate.

10. Poštujte svoje zdravlje. Jedite, pre svega, ono što prija vašem telu, a ne samo ono što zadovoljava vaše čulo ukusa.

Šta kažu naučna istraživanja

Studije pokazuju da ovaj način ishrane:

* snižava nivo stresa

* podiže nivo energije

* pozitivno deluje na mentalno zdravlje

* umanjuje incidencu pojave poremećaja u ishrani

* utiče na pozitivniji odnos prema sopstvenom telu

* popravlja samopouzdanje

* generalno pojačava osećaj sreće i zadovoljstva sopstvenim životom.

Da li intuitivna ishrana daje rezultate

Ako pod rezultatima podrazumevate mršavljenje, najverovatnije – ne. Ali, ako vam je dosta praćenja raznoraznih obrazaca ishrane, ako biste radije da se opustite i uživate u hrani i prestanete da se opterećujete svojim izgledom (u skladu s gorepomenutim citatom) – onda, prema iznad iznetim zaključcima istraživanja, intuitivna ishrana daje rezultate.

I još jedan važan savet

Možda osećate da je kod vas upravo sada trenutak za totalni “reset” svih nametnutih prehrambenih navika? Da je vreme za pažljivo osluškivanje sopstvenog organizma, kako biste sakupili informacije na osnovu kojih ćete odlučiti šta i kako dalje? Ako vas privlači ideja da isprobate intuitivnu ishranu, imajte u vidu sledeće:

Ne, ne treba da navalite na sve ono što ste do sada izbegavali.

Koristite sve to znanje o zdravoj ishrani koje ste do sada sakupili. I vratite se osnovama. Onim suštinskim:

Više povrća u ishrani odlična je ideja. Kao i manje zapakovane hrane, a više one koju ste sami spremili. I neka vaši oboroci budu umereni.

A za sve ostalo – sledite intuiciju. I onaj (dobar) osećaj u stomaku… (Pročitajte i: Novi pristup: Ishrana kao avantura (ili – kako eksperimenti u kuhinji utiču na vaše zdravlje)

Jasmina UbiparipKeystone Features/Stringer/Getty Images via Guliver

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.