Jogom protiv astme: Ublažite tegobe, naučite pravilno da dišete

by | 2 marta, 2020

Do sada ste se sa ovom dosadnom hroničnom bolešću borili lekovima i pumpicama, a sada tegobe nastale zbog astme mogu da se ublaže i  uz pomoć joge. Najpozitivnija strana ove discipline je u tome što dovodi do smirivanja nervoze, a napetost je jedan od čestih faktora koji izazivaju pogoršanje simptoma astme.

Pored toga što opušta, joga pozitivno deluje na telo jer nas uči kako pravilno da dišemo i usporimo disanje. Uz to ona pomaže u jačanju mišića celog tela. Za astmatičare najbitnije jačanje mišića disajne muskulature koji poboljšavaju proces disanja.

Položaj štapa olakšava disanje kod astme

Sedite tako što ćete se leđima osloniti na zid. Noge ispružite ispred tela. Dlanove spustite pokraj tela, a stopala zategnite tako da vrhove prstiju povlačite ka grudima. Udahnite pa s izdahom polako spustite bradu na grudni koš. Ovaj položaj zadržite toko pet udaha i izdaha.

joga stap lepota zdravlje

Most je odličan za otvaranje grudnog koša

Lezite na leđa, savijte kolena tako da vam stopala budu tačno ispod njih. Dlanove ispružite sa strane uz telo. S udahom polako podignite zadnjicu od poda. Dobro se usmerite ramenima i temenom u pod. Otvorite grudni koš, a bradu udaljite od grudne kosti. Ostanite u ovom položaju barem 30 sekundi pa se spustite.

joga most devojka zdravlje

Opružanjem se istežete i opuštate

Lezite na prostirku, a ispod glave i leđa stavite jastuk tako da gornji deo tela budeminimalno uzvišen. Prvo što treba da uradite je da ispružite ruke preko glave i da se dobro istegnite. Potom vratite ruke uz telo tako da budu malo šire od širine kukova i dlanove okrenite ka gore. Pustite da stopala padnu u stranu. Zatvorite oči i opustite vilicu. Nekoliko puta udahnite kroz nos pa izdahnite kroz usta.

Joga putovanje sa Katarinom Batutom

Stojeći pretklon iz karlice smiruje

Zauzmite stojeći stav, stopala su u širini kukova. Udahnite pa se s izdahom spustite u pretklon iz karlice, lagano savijte kolena ako je potrebno pa se uhvatite dlanovima za laktove. Možete se laktovima nežno ljuljati u jednu, pa u drugu stranu. Ostanite u ovom položaju barem pet udaha i izdaha. Zatim se s udahom vratite u stojeći položaj, pišu novosti.rs

pretklon joga devojka zdravlje

Istezanje prednje strane relaksila

Iz ležećeg položaja podignite telo oslanjajući se na dlanove i stopala. U tom po0ložaju dlanovi su okrenuti ka unutra, a kada se podignete, glavu zabacite unazad i istegnite vrat. Ostanite u ovom položaju pet udaha i izdaha, izdahnite spuštajući se lagano na podlogu.

istezanje devojka

Turski sed za ujednačeno disanje

Sedite u turski sed tako što ćete spojiti tabane jedan o drugi. Obuhvatite stopala rukama i privucite čelo na njih. Nežno zamahnite nogama tako da se grudni koš malo opusti. Dišite ujednačeno i mirno, kroz nos. U takvom položaju provedite pet udaha i izdaha.

turski sed lepota

Položaj ribe eliminiše stres

Iz ležećeg položaja oslonite se na laktove, dlanove podvucite ispod karlice. S udahom otvorite grudni koš, a s izdahom zabacite glavu nežno unazad. U ovom položaju možete nekoliko puta udahnuti kroz nos, pa izdahnuti na usta, tako da eliminišete sav stres. Ostanite barem pet udaha i izdaha pa polako „izađite“ iz položaja i spustite glavu na podlogu.

devojka joga lepota zdravlje

Foto: Guliver/Getty

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.