Lična higijena: Koliko često treba da menjate peškir, brijač i sunđer za kupanje

by | 18 marta, 2020
kupanje oprema zdravlje

Iritirana kože često je odgovor vašeg tela ukoliko neredovno menjate peškir, brijač i sunđer za kupanje. Te iritacije ne moraju biti štetne po vaše zdravlje, ali izazivaju svrab, osip, i crvenilo.

Peškir, brijač i sunđer za kupanje su nešto što najčešće koristite, kako biste sprečili nastanak iritacija neophodno je da redovno menjate pribor za ličnu higijenu. A koliko tačno vremena treba da prođe i da zamenite peškir, brijač i sunđer saznajte u nastavku teksta.

sundjer za kupanje zdravlje

Brijač ne sme biti na vlažnom mestu

Brijač možete da koristite šest do sedam puta, posle čega treba da ga zamenite drugim. Nije bitno vreme kada ste ga kupile, već koliko ste ga koristile.Posle šest korišćenja brijač, ne samo da se tupi, već stvara i zadržava bakterije na sebi koje zatim na vašoj koži izazivaju osip u vidu malih, crvenih bubuljičica koje se brzo povuku. Ako se slučajno posečete te bakterije koje se zadržavaju na brijaču mogu da uđu u vaš organizam. Zato je potrebno da redovno menjate brijače.

brijač devojka zdravlje

 

Brijač treba da držite na suvom mestu, dalje od kade i vode jer mu na taj način još više skraćujete rok trajanja, a bakterije se na njemu ubrzano stvaraju. Na oštrici može doći do stvaranja rđe, pa kad to primetite bacite brijač, nemojte ga koristiti.

Sunđeri i mrežice su idealni za piling ali skupljaju bakterije

 

Sunđeri za kupanje i mrežice su idealni za kožu jer rade njen blagi piling. Međutim, koliko god da su sa jedne strane dobri, sa druge su i vrlo opasni, jer se na njima velikom brzinom stvaraju bakterije. Kao i na brijačima, na mrežicama za kupanje se stvara veliki broj bakterija koje izazivaju osipe, iritacije i svrab.

Ako vam mrežice za kupanje prijaju, ne morate da prestanete da ih koristite, samo ih redovno menjajte. Najbolje je da to radite na svake tri nedelje, a sunđere menjajte na mese do mesec i po dana.

mrežice za kupanje zdravlje

Sunđere i mrežice posle kupanja dobro iscedite i stavite na suvo mesto do sledećeg korišćenja i na taj način ćete usporiti razvoj bakterija.

Peškiri za telo ne treba da budu vlažni

Naime, kao i sunđeri, brijači i mrežice koji služe za održavanje lične higijene, i peškiri su skloni razvijanju bakterija kada su vlažni. Zato je najbolje da kada ga iskoristite, peškir odmah stavite da se osuši.

peskiri zdravlje

Peškir koji koristite za ruke treba da menjate na svaka tri dana. Peškir kojim brišete telo, ukoliko se kupate jednom, do dva puta dnevno, menjajte na svaka četiri dana. Sve peškire, osim onog za ruke, nemojte držati u kupatilu, jer se sporije suše, i biće skoliniji razvijanju bakterija koje već postoje u svakom kupatilu. Naravno, ne treba ni napominjati da peškir za ruke držite dalje od we šolje.

Peškir, brijač i sunđer za kupanje mogu potrajati, ali vodite računa kako ih održavate jer ne želite osipe po svom telu.

Foto: Guliver/Getty

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.