Znate li koja je najdelotvornija metoda pregleda dojki?

by | 19 juna, 2017

Ova rubrika, koju na našem portalu možete pratiti svakog ponedeljka od 12 h, realizovana je u saradnji sa emisijom Infoklinika koja se emituje nedeljom od 11 sati na kanalu Pink 3.

woman buttoned her white bra

Od šezdesetih godina prošlog veka mamografija je zlatni standard za dijagnostiku karcinoma dojke u najranijem stadijumu. Međutim, novija metoda – digitalna tomosinteza dojke (DBT) znatno je delotvornija u otkrivanju potencijalno smrtonosne bolesti. Takođe je manje bolna nego mamografija dojke jer grudi ne moraju biti toliko pritisnute, a žene su i manje izložene zračenju.

Prednost ove metode jeste i ta što pregled kraće traje, kažu lekari, i ne daje dvodimenzionalnu sliku kao mamograf, već slojevitu. I, ono što je najbitnije, ne postoji mogućnosti greške jer dijagnostikuje promene sa tačnošću od 100 procenata. Kod mamografije je taj procenat manji – javlja se oko 10% grešaka.

Kako izgleda pregled

“Tomosinteza je rendgenska metoda snimanja dojke”, kaže prof. dr Dragana Đilas, radiolog i predsednica Senološkog udruženja Srbije, za emisiju “Infoklinika”. “Ona po svemu veoma liči na klasičan mamografski metod snimanja dojki. Žene koje se snimaju na tomosintezi često ne mogu da primete razliku u odnosu na snimanje na običnom mamografu.

Razlika, naravno, ipak postoji. Prvo, aparati koji mogu da izvedu tomosintezu svakako su savremeniji. To su uvek digitalni mamografski aparati, a svi digitalni mamografski aparati imaju manju dozu zračenja u odnosu na analogne. Takođe, ovi aparati moraju i da imaju i dodatak za tomosintezu.

Ono što žene takođe mogu da primete prilikom snimanja jeste da ne postoji izražena kompresija, nema značajnog pritiska na dojku te je samim tim i pregled manje bolan. Žene su, zbog bola, vrlo često sklone da odustaju od pregleda na mamografiji. Kod tomosinteze je priča drugačija jer se rendgenska cev samo osloni na tkivo dojke, tako da je pritisak manji.”

Kompletan intervju sa dr Draganom Đilas pogledajte u najnovijoj epizodi emsije Infoklinika: