Da li mom detetu treba probiotik?

by | 31 avgusta, 2023
probiotik za decu, da li mom detetu treba probiotik

O dobrim svojstvima probiotika čuje se sa svih strana, a posebno se ističe probiotik za decu. Sigurno ste se bar jednom zapitale: Da li mom detetu treba probiotik? Evo odgovora!

Čujete za njih i vidite da se reklamiraju svuda – vaša mama uzima jedan dnevno za lečenje nadimanja, vaš lekar je preporučio da ga dajete bebi sa grčevima, probiotik je natpis koji se vidi u prodavnici na etaži sa jogurtom, čak se pravi i poseban probiotik za decu! Vredi li on sve te povike? Da li vašem detetu zaista treba probiotik?

Šta je probiotik?

Probiotici su definisani kao živi mikroorganizmi (dobre bakterije) koji preživljavaju u digestivnom traktu i jačaju zdravlje creva. Imamo trilione bakterija koje žive u našim crevima – neke su „dobre“ a neke „loše“. Dobre bakterije drže na odstojanju one loše i jačaju mukoznu barijeru creva tako da se strani materijali i klice ne mogu vezati za nju. Oni takođe mogu da deluju tako što snize pH creva (čini ga kiselijim) kako bi ona postala otporna na zagađenje i loše bakterije. Drugim rečima – puno dobrih bakterija nas održava zdravim! I iako se u crevima stalno nalaze nove dobre bakterije koje zovemo probiotik, važno je osigurati da se ravnoteža između „dobrih“ i „loših“ bakterija ne naruši.

Koje su prednosti probiotika za decu?

Istraživači još uvek uče o svim prednostima probiotika i kako oni funkcionišu. Probiotici mogu pomoći u varenju, sprečavanju zaraznih bolesti i čak igraju ulogu u održavanju zdrave težine.

Neke studije kažu da probiotici pomažu deci kod problema sa varenjem kao što su:

Zatvor
Zapaljenska bolest creva
Sindrom razdražljivih creva
Infektivna dijareja

Kako prepoznati dobar probiotik za decu?

Jasno je da postoji mnogo različitih vrsta probiotika, ali ono što je važno je razumevanje da svaki specifični soj (ili specifična sorta unutar opšte porodice bakterija) donosi neku korist. Uopšteno govoreći, većina istraživanja je pokazala da su Bifidobacterium, Lactobacillus i Saccharomices nekoliko opštih porodičnih grupa bakterija koje prirodno nastanjuju naše telo i neophodne su nam da bismo bili zdravi. Ono što je važno kada birate probiotik za dete jeste da se konsultujete sa lekarom oko toga koja grupa bakterija će doneti najviše koristi detetu.

L&Z preporuka

BULARDI® Probiotik junior

Probiotik za decu u kapsuli & kesici

* Dokazano efikasna doza
5 milijardi živih ćelija probiotske gljivice Saccharomyces boulardii

* Cink smanjuje težinu i trajanje dijareje
i dodatno jača imunitet

* Bez veštačkih boja, aroma i zaslađivača

 

Kada treba uvesti probiotik za decu?

Probiotici se mogu davati čak i bebama. Zašto? Čim se rodimo, naš imuni sistem počinje da se gradi. Deo tog imunog sistema su dobre bakterije koje nastanjuju creva. Ova flora počinje postepeno da se razvija od rođenja i potpuno se izgradi tek krajem prve godine. To nije sve! Na razvoj dobrih bakterija utiče i to kojim mlekom hranite dete, kada uvodite dohranu, pa čak i to koliko često dete ima stolicu. Jer, probiotik bakterije ne ostaju u našim crevima zauvek, one se unose i izbacuju svakodnevno. Milioni probiotika se gube u jednoj jednostavnoj promeni pelena!

Da li to znači da je deci stalno potreban probiotik? Ne. U idealnim svakodnevnim uslovima naša tela proizvode dovoljno dobrih bakterija. Kritične su one situacije u kojima dolazi do promena: terapija za dete, promena životne sredine, promena ishrane… Hajde da se uputimo u sve one situacije u kojima je detetu potreban probiotik.

Da li je mom detetu potreban probiotik?

Ako je vaše dete bilo bolesno duže vreme, ima problema sa varenjem ili uzima antibiotike, ovo može biti posebno dobar trenutak da uvedete probiotski dodatak u rutinu vašeg deteta. Uvek se obavezno konsultujte sa lekarom ili dijetetičarom pre nego što svojoj bebi ili detetu date bilo kakve suplemente probiotika. Oni vam mogu pomoći da odredite koji je najbolji za uzimanje pod određenim uslovima.

Tokom uzimanja antibiotika

Ponekad lekovi koje naše bebe ili mališani treba da uzimaju, kao što su antibiotici, mogu poremetiti ravnotežu creva brisanjem svih bakterija – ne samo loših. Ovo može značajno smanjiti sposobnost tela da se zaštiti od mikroba – što znači da su vaša deca u opasnosti od dijareje izazvane antibioticima. Probiotik za decu će im sačuvati zdravlje.

Akutni proliv

Ponekad će vaše dete imati dijareju iz raznih razloga (najverovatnije zbog virusne ili bakterijske infekcije). Istraživanja su pokazala da može doći do smanjenja učestalosti stolice i trajanja dijareje (za oko 1 dan) kod dece koja uzimaju probiotike.

Ekcem

Pokazalo se da su vrste bakterija koje se nalazi u crevima kod ljudi koji imaju ekcem drugačija od uobičajene flore. Suplementacija odgovarajućim probioticima pokazuje se korisnom kod suzbijanja ekcema.

Grčevi

Istraživanja pokazuju da je specifičan bakterijski soj nazvan Lactobacillus reuteri 17938 povezan sa smanjenjem plača i grčenja kod beba koje su isključivo dojene.

Poboljšanje imuniteta

Probiotik za decu može pomoći da zaštitite svoje dete od uobičajenih zaraznih bolesti kao što su infekcije gornjih disajnih puteva, pneumonija, stomačni grip i još. Zapamtite, ovo nije zagarantovano… ali upotreba određenih opštih probiotika može biti korisna u prevenciji i upravljanju gornjim respiratornim, bakterijskim i virusnim infekcijama.

Da li je probiotik za decu bezbedan?

Za sada su istraživanja jasna: probiotici ne mogu da nanesu štetu zdravoj deci. Deca koja su ozbiljno bolesna ili imaju oslabljen imuni sistem treba da se konsultuju sa lekarom pre uzimanja probiotika.

Možete li detetu dati previše probiotika?

Ne postoji preporučena ili određena doza probiotika za decu. Razgovarajte sa pedijatrom vašeg deteta o tome koji je najbolji probiotički dodatak i koju količinu da date svom detetu.

okaun70/iStock/GettyImagesPlus