Categories Zdrava ishrana

Ovo je sedam najpopularnijih načina ishrane u 2017. Koji vi primenjujete?

Sudeći po tome kako je započela, 2017. je godina u kojoj se, kada su nutricionističke teme u pitanju, najviše priča o – probavi. Novi moto: Dobra probava je ne samo ključ vitke linije, već i ključ zdravlja. U stvari, nova istraživanja tvrde da varenje ima veze i s raspoloženjem. Srećan stomak jednako srećan um, čitamo u popularnim tekstovima na ovu temu.

Priredila: Jasmina Ubiparip

Pored toga što ćemo, u potrazi za zdravom ishranom koja prija našem organizmu, pogled upirati “unutra”, ka onome što se dešava u našem stomaku, gledaćemo i unazad, u prošlost. Nakon burne 2016. godine jednostavno ćemo tražiti dijetu koja “pali”. Ali, to ne znači da nećemo dati šansu i nekim novim idejama.

1. Mejkover za našu probavu

Srećan stomak znači i srećni, pa, mi – generalno. Naučnici su pre nekoliko godina počeli intenzivno da istražuju mikroorganizme koji žive u nama (mikrobiom, pisali smo o tome više puta). Štaviše, oni tvrde da svega 10% našeg organizma ima ljudski DNK, sve su ostalo mikroorganizmi! (I’m only human? Izgleda da nije baš tako… 🙂 Ako na pravilan način hranimo kolonije mikroorganizama koje žive u nama, imaćemo ravniji stomak, blistaviju kožu i pozitivniji pogled na život (nešto što nam svima treba uoči ovih izbora, zar ne?)

Pročitajte i… Kratko objašnjenje šta je mikrobiom, kao i recept za ukusan smuti koji savršeno prija stomaku

Musli sa čija semenkama i toplim sosom od jabuke i đumbira – dopašće se vašem stomaku, sigurno. Foto: @jasminaubiparip

2. FODMAP je novi gluten-free

Ovaj tip ishrane prvobitno je bio namenjen obolelima od sindroma nervoznih creva. Australijski naučnici su otkrili da FODMAP sastojci (koji se nalaze u orgomnom broju namirnica) mogu da stignu do debelog creva neprobavljeni te da izazovu gasove. Pomenuti tim otkrio je da, ukoliko ne patite od celijaklije, gluten za vas verovatno neće predstavljati problem, međutim, ukoliko imate problem s nervoznim crevima, izbegavajte FODMAP namirnice i veoma brzo ćete primetiti poboljšanje. I, najvažnije za kraj: FODMAP je akronim od Fermentabilni Oligosaharidi, Disaharidi, Monosaharidi i Polioli. Ova dijeta podrazumeva da izbacimo iz ishrane sve namirnice koje ih sadrže. Opširniji spisak FODMAPS hrane pronaći ćete ovde.

3. Renesansa Etkinsa

Zahvaljujući Kim Kardašijan Vest i njenom drastičnom gubitku kilograma nakon porođaja 2016. godine, Etkinsova dijeta doživela je pravi kambek. Doduše, novi Etkins uzima u obzir i zdrave masnoće, uz proteine, te se tako približava LCHF i paleo ishrani.

Još jedan od aktuelnih trendova: cveće u ishrani. Foto: @jasminaubiparip

4. Ishrana koja spasava živote

Ukoliko želite ishranu čiji je osnovni cilj zdravlje (ali, naravno, odraziće se kroz gubitak kilograma), obavezno uzmite u obzir mediteransku ishranu. Za razliku od prilično neodređenog koncepta nazvanog clean eating, mediteranska dijeta, ukoliko je pravilno sledimo, zapravo je suštinski, apsolutni clean eating, pri tom, u zadovoljavajućim količinama (nema gladovanja). Idealno za fudije koji neće žaliti vremena i truda da zavrnu rukave i pripreme zdrave obroke koje će nositi i na posao.

Pročitajte i… Koje slavne lepotice zavidnu liniju duguju mediteranskoj ishrani

5. Obogaćena voda

Vode s ukusima nisu ništa novo, ali u 2017. ne kupujemo gotove već ih pravimo sami. Obogaćena voda je odličan način da unesete dovoljno tečnosti ukoliko ne volite da pijuckate običnu vodu. Takođe, ona može biti dobar način da unesete dodatne vitamine i minerale iz voća i povrća ili adaptogene iz lekovitog bilja.

Obogaćene vode – užitak ne samo za čulo ukusa, nego i čulo vida. Foto: @littledreamersaustralia

6. Slatko sagorevanje masnoća

Kašičica meda pre spavanja može organizam da prebaci u modus “sagorevanja masnoća” dok spavamo? Ok, ovo mi zvuči predobro da bi bilo istinito, ali tu je čitava knjiga da nas uveri. Uostalom, ovo stvarno nije teško probati…

7. #IIFYM

Ako ste na Instagramu zapazili hešteg “If It Fits Your Macros” (eng. “ako odgovara vašem unosu makronutrijenata”), a korišćen je preko 6.5 miliona puta pa po svoj prilici jeste, i ako ste se svaki put zapitali o čemu se radi, evo objašnjenja. Ovo nije dijeta koja određuje šta smete a šta ne smete da jedete, tako da je savršena za sve nas koji ne volimo striktne smernice. Princip ove tzv. fleksibilne dijete zasniva se na brojanju kalorija i odvajanju na dozvoljenu dnevnu količinu masnoća, ugljenih hidrata i proteina (makronutrijenti). Dakle, možete jesti bilo koju vrstu hrane, sve dok se količine uklapaju u vaš #IIFYM.

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA