Jesti manje, a češće ili fasting: Koja strategija je najbolja za gubitak kilograma? Evo šta kažu nutricionisti!

by | 8 oktobra, 2022
Jesti manje, a češće

Jesti manje, a češće, intermittent fasting, preskakanje večere… Mnogo je strategija za navodni gubitak viška kilograma. Ali koja je najbolja otkrivaju nam eksperti!

Po pravilu, mnogi povezuju gubitak težine sa gladovanjem i smanjenjem obroka u toku dana. Međutim, ovo nijje obavezno.Preskakanje obroka može izgledati kao efikasan način da skinete nekoliko kilograma, ali mnogi stručnjaci upozoravaju da to nije tako jednostavno. Na kraju krajeva, povremeni post nije za svakoga.

Prema nekim stručnjacima, redovno preskakanje obroka može imati suprotan efekat na organizam u smislu gubitka težine, a može izazvati i druge zdravstvene probleme, povećati rizik od nedostataka u ishrani, povećati želju za (nezdravom) hranom i uticati na mentalno zdravlje pojedinca. Stručnjaci nam otkrivaju da konzumiranje nedovoljno obroka dnevno može usporiti metabolizam i dovesti do nakupljanja masti.

Jesti manje, a češće u toku dana je put ka vitkoj liniji?

Istraživanje koje je sproveo Ekante u kojem je 32% odraslih Britanaca priznalo da redovno preskače jedan ili više od tri glavna dnevna obroka. Ovo često dovodi do prejedanja tokom drugog obroka.

Naime, post dovodi do pada šećera u krvi– jednog od glavnih izvora goriva za mozak. To takođe utiče na našu energiju, zbog čega se osećamo razdražljivo i umorno. Ova osećanja su često povezana sa emocionalnim prejedanjem, što može dovesti do jedenja prevelikih porcija za vreme obroka i mogućeg povećanja telesne težine.

Preskakanje obroka može dovesti do usporavanja metabolizma jer nema dovoljno energije da se koristi kao gorivo. I dok možda jedete manje kalorija, zapravo ste kontraproduktivni u postizanju svojih ciljeva gubitka težine.

Ekadaši post: Kako izgubiti težinu prema lunarnom kalendaru?

Uz to, ako pratite neuravnoteženu ishranu, postoji rizik od razvoja nedostataka u ishrani. Veoma je važno pokušati da ispunite preporučeni dnevni unos minerala i vitamina“,. Uobičajeni je nedostatak gvožđa koji može da izazove umor, glavobolje, bolove u grudima i bledu kožu.

Postoje i psihološke posledice. Nedavne studije su pokazale da preskakanje obroka može imati veliki uticaj na naše mentalno zdravlje povećanjem proizvodnje kortizola- hormona stresa. I kako proizvodimo više hormona gladi, osećamo veću glad (osećajući bes izazvan glađu). Nažalost, to takođe može povećati rizik od razvoja poremećaja u ishrani jer ljudi mogu postati skloni prejedanju ili drugim nezdravim navikama u ishrani.

Prednost manjih, a češćih obroka

Iako stručnjaci savetuju da jedemo tri obroka dnevno kao standard, ponekad je to nepraktično ili nije pravi izbor za sve. Stoga,  možete imati pet lakših obroka tokom dana, jesti manje hrane a češće, tako da nećete biti toliko gladni. Obroci i dalje moraju da budu izbalansirani i da sadrže dosta makronutrijenata.

Oni koji vole uobičajena tri obroka dnevno, ali koji nisu spremni da odustanu od grickanja, možda će jednostavno biti pažljiviji u izboru. Ako ne želite da radite ovo, ali osećate glad između doručka, ručka i večere, umesto da se prejedate tokom tih obroka, jedite zdrave, ali zadovoljavajuće grickalice koje će vam pomoći da kontrolišete glad. Niskokalorične grickalice sa visokim sadržajem proteina su dobre jer će vas duže držati sitim.

Lepota i zdravljeProstock-Studio/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.