Uz ovih 15 pravila, izgubićete najmanje pet kilograma

by | 18 novembra, 2020
zdravo mršavljenje

Ako imate misiju da smršate, možda se pitate koliko vremena to zahteva. U svakom slučaju, zdravo mršavljenje nije nešto što se postiže preko noći. Brzina kojom možete bezbedno da izgubite 5-7 kilograma zavisi od nekoliko stvari. To zavisi od vaše trenutne težine, količine masnih naslaga, dnevnih aktivnosti, ishrane i načina života, a realan vremenski okvir bio bi od dva do četiri meseca. Da li ćete uspeti da održite postignut rezultat zavisi od metoda koje ste koristili da ga postignete. (Pročitaj: Bez ovih namirnica možete zaboraviti na mršavljenje)

Ako ste gojazni, gubitak samo 5% telesne težine može značajno smanjiti rizik od srčanih bolesti, raka i dijabetesa, pokazuju istraživanja. Prekomerna kilaža je pre svega pitanje zdravlja, pa tek onda izgleda.

Nije važno da smršate što brže, već da trajno promenite način života. Agresivnim dijetama smanjujete broj unetih kalorija, ali će se vaše telo boriti da povrati gubitak kilograma. Dakle, iako je to moguće, gubljenje 5-7 kg u toku jednog meseca nije preporučljivo.

1. Planirajte svoje obroke unapred. Tako ćete izbeći kupovinu doručka u pekari ili brzu hranu za ručak.

2. Ograničite unos alkohola. To je nevidljivi neprijatelj svih onih koji žele da smršaju.

3. Pokušajte da razumete svoje navike u vezi sa ishranom (u koje doba dana ste najgladniji, da li ste skloni emocionalnom prejedanju… )

4. Napravite listu stvari koje vam popravljaju raspoloženje i daju motivaciju kad je nemate.

5. Naučite da se izborite sa stresom i više nećete posezati za čokoladom i čipsom onda kad ste anksiozni ili nervozni.

6. Pronađite zdraviju, manje kaloričnu alternativu hrani koju volite. Umesto sladoleda, pojedite zaleđeni voćni jogurt koji ste sami napravili.

7. Ograničite količinu nepoželjnih sastojaka (npr. dnevni unos šećera).

zdravo mršavljenje

Zdravo mršavljenje

8. Potrudite se da spavate bar osam sati jer odmoran organizam mnogo bolje funkcioniše.

9. Informišite se o različitim dijetama i razmislite o tome da isprobate neku od njih.

10. Vodite evidenciju o količini proteina, ugljenih hidrata i masti koje unesete tokom nedelje. Ne dozvolite da vam neki od makronutrijenata nedostaje.

11. Isprobajte isprekidni post (između poslednjeg i prvog jutarnjeg obroka treba da prođe bar 14 sati).

12. Eksperimentišite sa novim receptima i sastojcima, jer ćete kad sami spremate obroke imati tačan uvid u to šta jedete.

13. U svoju fitnes rutinu uključite i aerobne i vežbe snage. Ta kombinacija je mnogo bolja od samo jednog tipa vežbi. Za umerenu fizičku aktivnost trebalo bi da nedeljno izdvojite najmanje 150 minuta. (Pročitaj: Kada pročitate koliko je dobar, trening snage više nećete izbegavati)

14. Izbegavajte zaslađena pića jer sadrže kalorije, ali ne i hranljive supstance.

15. Pronađite nekog sa istim ciljem, bilo da je to partner, član porodice ili prijatelj koji želi da smrša na zdrav način. Međusobna podrška i razumevanje ojačaće vašu želju da istrajete i uspete.

lepotaizdravlje.rsGetty via Guliver