Suočili ste se s gubitkom? 10 saveta kako da se oslobodite osećaja tuge

by | jul 4, 2017

Bol uzrokovan gubitkom neke drage osobe ilinečega što je zauzimalo posebno mesto u našem srcu može biti nepodnošljiv. Mnogi se teško nose sa gubitkom bilo koje vrste, a tuga nastala usled toga ih potpuno okuplja i ometa u obavljanju svakodnevnih obaveza. 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Patnja je sastavni deo života, ali je neophodno da naučite kako da se nosite s ovim osećajem, te da uspete da kontrolišete svoju bol i osećaj tuge.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Mentalni detoks: 9 načina da se oslobodite opterećujućih misli

Dona Lankaster, life coach trener i stručnjak za međuljudske odnose kaže da osećaj tuge može dovesti do anksioznosti i depresije, kao i da nas sprečava da živimo svoje živote u potpunosti. Međutim, postoje načini kako da, s vremenom, prihvatite gubitak i nastavite dalje bez osećaja uznemirenosti i tolikog bola.

U nastavku, na sledećim stranama pročitajte njenih 10 saveta kako da se oslobodite osećaja tuge…

Članak se nastavlja posle reklama
Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Tuga je prirodna reakcija na bilo koju vrstu gubitka, a ponekada je izazivaju i suprotstavljena osećanja izazvana gubitkom. Ona je obično povezana sa smrću nekoga koga volimo, partnera, člana porodice, prijatelja ili ljubimca. Međutim, postoje i mnoga druge životna iskustva koja mogu prouzrokovati ovakvu bol, kao što su pobačaj, loše zdravlje, promena životne sredine, gubitak posla, svađa…

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Ove namirnice mogu da izazovu umor i depresiju

Svaka vrsta gubitka izaziva određeni stepen tuge. a u pojedinim slučajevima potreban je duži vremenski period kako bi se osoba koja tuguje „izlečila“ i vratila snagu za svakodnevni život i obaveze. Ukoliko se osoba zatvori u sebe i ne trudi se da „pregrmi“ ovaj osećaj tuge i bola, lako može da se dogodi da se potpuno osami, zatvori u sebe, izgubi kontakt sa realnošću i zapadne u duboku depresiju koja predstavlja ozbiljan psihički problem i može imati doživotan uticaj na osećaj sreće i zadovoljstva u ostatku života.

Članak se nastavlja posle reklama

Depresivno raspoloženje, beznađe i anksioznost su uobičajene reakcije na neprevaziđen osećaj tuge. Kao posledica toga osoba lako može da izgubi osećaj za vredsnost vlastitog života, svega što ga okružuje, te da se obavije oblakom negativnosti i prepusti se kukanju, žaljenju, kako na poslu, tako i kod kuće i u svakom trenutku života.

Kako da sprečite da vas tuga potpuno obavije i da poremeti vaš svakodnevni život pročitajte na sledećim stranama… 

Članak se nastavlja posle reklama
Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Naučite da budete iskreni

Priznajući sebi i drugima svoja prava osećanja koja vas okupiraju pomoći će vam da se lakše izborite s osećajem tuge. Veoma je važno da ne ignorišete svoja osećanja, niti da ih odgurnete od sebe kako biste neometano obavljali svakodnevne aktivnosti, te da izbegavate da svoju tugu utopite u prejedanju, prekomernom konzumiranju alkohola, prekovremenom radu… Ovakve aktivnosti mogu vam na kratko skrenuti misli od problema koji vas muči i umanjiti osećaj tuge, ali će istovremeno i odožiti proces psihičkog ozdravljenja i zapravo mogu produžiti period tugovanja.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Pobedite predrasude: Psihoterapijom do kvalitetnijeg života

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Članak se nastavlja posle reklama

2. Dajte sebi prostor i vreme

Dozvoljavajući sebi tugovanje i dajući sebi dovoljno prostora i vremna da se izborite s ovim osećajem ključ je psihičkog ozdravljenja. Kao što prestajete sa radom i aktivnostima kada ste umorni ili bolesni i prioritet tada dajete odmaranju, tako i sada kada tugujete morate sebi dati dovoljno vremena da osećaj tuge nestane i da se ponovo vratite svakodnevnoj rutini. Naravno da ćete se osećati lakše ako se okupirate poslom ili nekim drugim aktivnostima, ali to vam neće pomoći da proces tugovanja prođe i nestane svojim prirodnim tokom. Ako je ikako moguće i imate dovolno slobodnog vremena da s eprepustite tugovanja, uradite to, jer će vam to pre pomoći da period tugovanja brže prođe, nego ignorisanje ovakvih osećanja.

Pročitajte i… O uspehu i sreći: 20 saveta jednog od najboljih psihologa u svetu

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

3. Dopustite sebi da budete besni, tužni ili uplašeni

Žalost u suštini čine:
1. Tuga – zbog nečega ili nekoga koga više nema
2. Bes – zbog nepravde i izdaje
3. Strah – da će se uvek osećati/biti ovako.

Pročitajte i… 7 efikasnih načina da se izborite sa stresom

Veoma je važno da dozvolite sbei da tugujete i da osetite sva pomenuta osećanja, kada s eona pojave u vama. Ona vas ponekada mogu okupirati u talasima, na smenu, ili više njih odjednom, nema pravila, ali je svakako od presudnog značaja da ih ne ignorišete i da naučite kako da se izborite sa njima. 

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

4. Napišite pismo

Napišite pismo izgunljenoj osobi, ili smai sebi ako se radi o drugačijem gubitku, i u njemu opišite sva osećanja koja su vas obuzela, sve svoje nade i snove, tugu, strah i bes. Ovakav vid „komunikacije“ može vam pomoći da sva osećanja koja vas pritiskaju i koja vam teško padaju izbacite iz sebe…

Pročitajte i… 10 pokazatelja da patite od opsesivno-kompulzivnog poremećaja

Na ovaj način ćete se lakše oprostiti od izgubljenog jer ćete izgovoriti sve ono što vam je nepodnošljivo, uključujući i „zbogom“. Jednom napisano pismo može vam biti lek još neodređen broj puta kada ćete ga u tišini čitati sami sebi ili ćete ga pročitati nekoj dragoj osobi u koju imate poverenja.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

5. Izbacite fizički bes i tugu iz sebe

Kao što je veoma važno da ova negativna osećanja iz sebe izbacite rečima, tako što ćete pisati pismo ili razgovarati s ljudima oko sebe o svojim osećanjima, tako je veoma važno i da osećaj gubitka fizički izbacite iz svog tela. Za mnoge od nas veliki gubitak može dovesti do neke vrste traume koja može ostati zarobljena u telu.

Pročitajte i… Terapija protiv besa: Oslobodite se stresa za nekoliko minuta

Korišćenje tela kao kanala za izbacivanje negativne energije i osećaja tuge može biti korisno i imati terapijsko dejstvo u smislu oslobađanja negativnih osećanja, kako bi se ubrzao proces psihičkog ozdravljenja. U ovu svrhu mogu da pomognu: trčanje, brzo hodanje, aerobik, ili pak udaranje u džak za boks (ili makar samo jastuk)… Takođe, nikada ne potcenjujte lekovitost dodira, a u procesu tugovanja od velike pomoći biti i da vas neko drži za ruku, grli, mazi, masira…

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

6. Zapalite sveću

Ovaj ritual koristi se u mnogim kulturama hiljadama godina unazad kako bi se lakše prihvatio gubitak. U nekim plemenima Zapadne Afrike, na primer, vrše se rituali za oslobađanje od tuge na grupnom nivou, kada se celo pleme zajedno oslobađa od osećaja gubitka.

Pročitajte i… 8 pokazatelja da treba da potražite pomoć psihijatra

Dozvoljavajući sebi da u potpunosti doživite svoju žalost, možete se vratiti u vašu istinsku prirodu i zaviriti u dubinu svoje duše. Ovo možete postići jednostavnim ritualom paljenja sveće i gledanja slike izgubljene osobe. Rirual može uključivati i pisanje, crtanje ili sviranje, kako biste izrazili svoja osećanja. Takođe, možete da napravite malo svetilište u jednom delu kuće sa fotografijama i uspomenama. Svi ovi rituali mogu vam pomoći da lakše prebrodite osećaj tugovanja.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

7. Uspostavite red i rutinu 

Osećaj tugovanja može biti značajno ublažen ako imate neku rutinu i uslađen red i raspored svojih obaveza. Određen dnevni raspored održavaće vas korisnim i ulivaće vam osećaj bezbednosti. Bilo da je to šetnja sa psom, kupanje, kafa s prijateljima, ili bilo šta drugo, to vam može biti od pomoći da se izborite s osećajem tuge koji vas obavija.

Pročitajte i… Ovo su najbolji načini da se brzo oslobodite stresa

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

8. Hranite se zdravo

Uverite se da jedete zdravu hranu i pijte što više tečnosti. Zdrav način života je veoma važan, kao i da se postarate da ste naspavani i odmorni, čak i ako to podrazumeva da spavate tokom dana. Vežbanje vam, takođe, može pomoći da uspostavite osećaj blagostanja i ravnoteže.

Pročitajte i… Besplatan lek: Kako zagrljaj utiče na naše zdravlje

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

9. Idite u šetnju po prirodi

Iako je period tugovanja vreme kada gotovo svi žele da budu sami i u zatvorenom prostoru, to nikako nije dobro, i veoma je važno da iskoristite lekovitu moć prirode i da ostanete u vezi sa ljudima iz vašeg okruženja.

Pročitajte i… 9 saveta kako da se izborite sa stresom za minut

Ako možete napravite svakog dana kratak izlet do parka, plaže ili šume, makar na kratko. Prošetajte svakog dana po svežem vazduhu, sami ili u društvu prijatelja ili članova porodice. Drugim rečima, provodite vreme u prirodi s ljudima koje saosećaju s vama i razumeju vaš bol, te koji će biti uvek tu za vas, i neće pokušavati da vas promene i pustiće vas da se izborite s osećajem tuge.